Дончев: Редица институции през изминалата седмица бяха обект на сериозни кибератаки

Вицепремиерът Томислав Дончев определи кризата с африканската чума по свинете като много тежка и заяви, че властите не винаги имат институционална и обществена подкрепа.

"Ситуацията е много тежка, защото имаме случаи на заразени животни и в публични комплекси", каза Дончев по БНТ. Той каза още, че има кметове на населени места, които не съдействат на властите във връзка с ограничаването на заразата и допълни:

"Очевидно мерките, които са били предприемани преди, не са били достатъчно. Дали някой конкретен чиновник или политическа фигура не си е свършила работата, ще изясняваме след като се овладее ситуацията."

Вицепремиерът заяви, че опитът показва, че за да са ефективни мерките, те трябва да бъдат радикални. Но той не си представя как в България може да бъде приложен чешкия опит.

"Чехия успя да овладее заболяването като евтанизира, умъртви безболезнено всички животни, които са били отглеждани в тип "заден двор", каза Дончев, но предположи, че за подобна мярка не би имало обществена подкрепа.

Вицепремиерът обеща, че всички засегнати ще получат компенсации. Средствата ще бъдат осигурени от държавата и с европейска подкрепа. Но все още не може да каже каква ще е стойността на компенсациите.

Ситуацията с изтичането на данните от НАП Дончев определи като "най-тежкия киберинцидент, който се е случвал в България".

"Кой, как, защо е извършил пробивът предстои служби, прокуратура и най-сетне съд да установят и да се произнесат и се надявам да си свършат работата. Задачата на изпълнителната власт е да направи необходимото подобно нещо да не се случва втори път."

Той определи средствата, осигурени за киберсигурност, като недостатъчни.

А във връзка със споменатата от кандидата за главен прокурор Иван Гешев евентуална политическа намеса в изтичането, Дончев коментира:

"Анализът на ситуацията включваше не само пробива в НАП. Това, което вероятно не знаете е, че редица държавни институции през изминалата седмица бяха обект на сериозни кибератаки, включително и Министерски съвет (...) Напълно е възможно да става дума за комбинирана или некомбинирана атака"

За сделката за изтребителите F-16 Дончев каза, че във всяка страна големите разходи за отбрана и въоръжение не са популярна мярка.

"Много политици се възползват от възможността да правят коментари и внушения. Те всички са еднотипни - 2 милиарда, 10, 15, това са много пари. Тях можеше да дадете за социални плащания, да построите железници, да построите път. Тези аргументи винаги звучат добре в ушите на хората. Наред с това едва ли някой би оспорил необходимостта българските Военновъздушни сили, българската армия да има нов боеспособен боен самолет", коментира вицепремиерът.

Дончев коментира и разпада на малката коалиация в управлението като обясни, че се надява подписаната управленска програма и цели да наделеят над противоречията.

Вицепремиерът каза, че не може категорично да бъде изключена възможността за предсрочни избори, защото политическият живот "в Бъглария е толкова динамичен".

Коментари

Задължително поле