Дончо Барбалов за увеличените данъци в София: Показваме, че не е добре да се кара замърсяващ автомобил

Не се предвижда увеличение на билета за градски транпорт, увери зам.-кметът

Промяната на данъците що се отнася до автомобилите дава възможност на общината да увеличи тежестта на екологичния компонент - да накажем тези, които замърсяват повече и да поощрим тези, които замърсяват по-малко. Това каза Дончо Барбалов, заместник-кмет на София по финансите, по БНТ.

На практика за Евро 5, Евро 6 превозните средства не се предлага промяна в екологичната компонента, а за по-мощните и по-замърсяващите съответно такова е предвидено, поясни той

С цел подобряването на качеството на въздуха и повече средства за работа в кварталите кметът на София Йорданка Фандъкова предложи промени в два местни данъка - данъка за автомобилите и данъка за покупка на имущество.

"Не съм сигурен какви са били точно обещанията предизборно. Но това, което в момента се предлага, е свързано с политиката на общината в две много приоритетни области - околната среда и инфраструктурата, особено инфраструктурата, свързана с районите", каза Барбалов.

На този етап не се предвижда увеличение на билета за градски транпорт, увери зам.-кметът на София. Той обясни, че столичани със стари коли ще плащат по-висок данък с около 10 лв., но целта не е да се акцентира върху увеличението, а върху мерките да се използва повече градски транспорт.

"Ние показваме, че не е ок да се кара замърсяващ автомобил. Увеличаваме средствата за градски транспорт", каза Барбалов.

По думите му, в пари очакванията са 18 млн. лева да има допълнителни приходи от данъка за моторните превозни средства и около 20 млн. лв. от данъка за възмездно придобиване.

Коментари

Задължително поле