Допинг прати медал на борбата

Михаил Ганев попълни колекцията си с четвърти медал от голяма първенство. Световният шампион от 2010-а завърши пети на европейското в Нови сад през 2017-а, но сребърният медалист в неговата категория Анзор Болтукаев (Русия) бе хванат с допинг. Така при пренареждане българинът става трети и взема бронзовото отличие.

В пробата на представителя на „Сборная“ е открито забраненото вещество хигенамин. Анзор е със спрени права до 5 април 2018-а, а медалът му - отнет.

След корекцията българският отбор вече има 7 отличия от Нови Сад 2017 и общо 20 за миналия сезон за всички възрасти от световни и европейски първенства. Тогава Тарек Абделслам и Биляна Дудова ликуваха с титлите, Иво Ангелов, Борислав Новачков и Тайбе Юсеин спечелиха сребро, а с бронз се окичи Николай Байряков. Така България записа най-успешното си представяне на шампионат на Континента през последните 10 г.

Хубавата новина идва в навечерието на държавното първенство по свободна борба, което е през уикенда в Сливен. Миналия месец Михаил Ганев навърши 33 години, но въпреки това е сред фаворитите за титла в категорията.

Същевременно, Даниел Александров взе приза за най-резултатен борец на родния шампионат по класическа борба. На финала петият от световното Париж 2017 прегази пловдивчанина Христо Красимиров с 9:0. За най-техничен състезател бе обявен Йоан Димитров, станал първи в кат. до 87 кг. Убедителни изяви на тепиха демонстрира арменецът Айк Мнацканян, който ликува при 72-килограмовите без да даде и точка. В решителния сблъсък за трофея той срази с 8:0 Георги Берчев.

Срещите бяха изгледани от почетния президент на БФ Борба Валентин Йорданов и председателят на родната централа Христо Маринов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт