Доплащаме до 18 лева на ден за санаториум от НОИ

Ползваме 10 дни на година за профилактика за сметка на държавата

Търсят хотели за рехабилитация

Кандидатстването по програмата започва от март

Пациентите ще доплащат до 18 лева на ден за храна в санаториумите, които могат да ползват по програмата за рехабилитация и профилактика на Националния осигурителен институт.

Това става ясно от процедурата, която институтът откри за избор на изпълнители по програмата за 2020 г.

През тази година НОИ ще финансира не повече от 4 основни диагностични и терапевтични процедури дневно за един човек. Лимитът, който държавата налага, за една нощувка остава 18 лева, както и миналата година, а помощта за хранене - 7 лева за един храноден.

Хотелът пък има право да иска доплащане до 18 лева за храноден и до 30 лева такса за резервация. Продължителността на престоя в санаториум може да бъде 10 дни в една календарна година.

Друго изискване е стаите, ресторантите и медицинският блок на заведенията да са били основно ремонтирани в последните 5 години.

Изисква се хотелите да имат достатъчно персонал, като такъв с 50 легла трябва да разполага с не по-малко от 5 души медицински и помощен персонал, от които поне 1 лекар, а тези от 151 до 200 легла - не по-малко от 20 души медицински персонал, от които поне четирима лекари.

Заведенията трябва да предлагат диетично хранене. НОИ осигурява профилактика и рехабилитация на 10 групи заболявания - сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични и андрологични и кожни заболявания, заболявания на централната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система.

Право на санаториум имат лицата, които са осигурени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест. Те обаче задължително трябва да имат внесени осигуровки за последните 6 месеца.

От услугите на НОИ могат да се възползват и хора, получаващи лична пенсия за инвалидност, ако не са навършили възрастта за придобиване на право на пенсия за стаж и възраст.

Кандидатстването на лицата по програмата трябва да започне през март.

Коментари

Задължително поле