Доц. Ангел Кунчев: Много вероятно е да има нова вълна на коронавируса

Кадър от bTV

До два-три месеца децата над 6 г. у нас ще могат също да бъдат имунизирани. Това каза пред БТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му е много вероятно да има нова вълна на коронавируса, но изрази надежда тя да не е през летния сезон.

"Много се надявам и да има нови изненади, дължащи се на нови варианти на вируса, те да бъдат в есенния сезон и да имаме спокойно лято", допълни Кунчев.

Той заяви, че общопрактикуващите лекари ще разполагат с всички видове ваксини.

"Досега "зелените коридори" бяха зависими от доставките на ваксини, които пристигат в страната. В момента с тези количества имаме възможност да работим по всички канали", обясни той.

"Засега личните лекари единствено не работят с препарата на "Янсен", защото количествата са много малки и я насочваме към групи, които искаме бързо да бъдат имунизирани. Става въпрос за туристическия бранш", поясни главният държавен здравен инспектор.

По думите му интересът към ваксината на "АстраЗенека" рязко е спаднал почти до нула за нови ваксинации.

"Ако не се реши бързо на кого ще се дават останалите ваксини и по какъв начин, можем да похабим ваксини, което е жалко", допълни той.

На въпрос възможно ли е случващото се в Индия да ни сполети и нас Кунчев заяви, че това е малко вероятно.

"Там влияят доста други фактори. Огромният проблем там е, че хората не получават никаква медицинска помощ. Ситуацията преля в Непал, Шри Ланка, Бангладеш и на Малдивите, което значи, че трябва да допълним списъка от забранените страни", каза Кунчев.

По думите му индийският щам неминуемо ще влезе в Европа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България