Доц. Андрей Чорбанов, имунолог: Не бих ваксинирал деца срещу коронавирус

Доц. Андрей Чорбанов

На този етап изследванията по имунология за коронавируса са само експериментални. Трябва да дойдат големи кризи и пандемии, за да разберат хората, че отделянето на средства за наука не само е решаване на проблем, но и сформиране на компетентен екип, който да реагира на такъв проблем. Това заяви доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към БАН, по Канал 3.
 
"Правейки ваксина искахме да намерим такива райони на вируса, които да са запазени от другите вируси и се припокриват. Това ще ни предпази от мутации и ни гарантира, че ще покрие целия спектър на коронавируса. Ако се получи мутация, да бъде актуална ваксината и да се реагира бързо", заяви доц. Чорбанов.
 
"Реакцията на имунната система не може да обезвреди различните щамове на грипа, тя реагира само срещу първия щам. Идеята е да се търсят такива участъци, които във всички грипни щамове да остават непроменени", каза още той.
 
"Много често крадат наши проекти, защото нямаме звено за реализация. Медицината винаги е била бизнес, но учените не участват в него.  И в науката, ако се работи темпово, може да бъдат пропуснати стъпки в проучването. Всички вируси са един голям експеримент, нуждаем се от време, за да се види кое от имунната система може да бъде използвано. Не може да се съкрати от времето за изработка на ваксина, изисква се време, за да бъде проследен процеса ѝ", обясни имунологът. 
 
"Аз не бих имунизирал деца с тази ваксина, защото те не боледуват, а само рисковите групи. Усилията трябва да бъдат насочени към възрастните хора, защото те са най-застрашени. Не смятам, че антителата могат да бъдат решение, те могат да способстват навлизането на вируса. Много от хората, които са прекарали вируса не развиват антитела, само ако са били тежко болни. Сглобяването на принт ваксина е бързо, но бавно се доказва, че тя работи. Имунитетът е нещо индивидуално и предполага постоянна грижа. С пари може да си купиш лекарство, но здраве и имунитет - не. В САЩ са податливи на заболявания заради затлъстяването", разясни доц. Чорбанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България