15 отнети книжки при акция на СДВР Съставени са 24 акта и 16 фиша

Менда Стоянова пред „Труд“: Няма риск за валутния борд

Жрици на любовта търсят маскировка

Доброто държавно и лошото частно билетче Законопроектите на Валери Симеонов и на министър Горанов не могат да съществуват заедно, тъй като се отричат

Чистена таранка по 3 лева в Бургас

Китайски учени: Коронавирусът започва все по-лесно да се предава от човек на човек

Перлата на Пирин се нареди до Кицбюел

Вандали повредиха фонтана до общината в Сливен

Банско изстреля Шифрин на върха

Появи се запис, на който Тръмп заповядва да уволнят американската посланичка в Украйна (ВИДЕО)

Освещават новия храм „Св.Прокопий Варненски „ в края на юни

5000 лева глоба и условна присъда получи сливенец за държане на 20 литра прекурсори за дрога

Жълт код за поледици е обявен за утре в няколко области в страната

Разширяват „синята зона“ във Варна Осигуряват нови близо 5800 паркоместа в широкия център на града

Дворецът в Балчик огря със славата си Чехия Директорът на културния институт Жени Михайлова получи символичния ключ на град Валмез

Доц. Атанас Мангъров: Инфектиращата доза при салмонела е много висока Внесените 100 тона заразено пилешко месо не са опасни категоричен е експертът

Д-р Атанас Мангъров

100 тона пилешко месо със салмонела са влезли на територията на България от Полша, стана ясно вчера. Полски доставчик снабдил около 10 български фирми, които са чести клиенти. Само единия купувач взима 100 тона месо. Според информацията има още камиони със заразеното месо.

От БАБХ заявиха, че месото не е опасно, тъй като се преработва. Сигналите са получени на 2 декември. Започва се процедура по изтегляне от търговската мрежа. Въпреки това част от месото стига до крайния потребител.

По БТВ експертът по заразни заболявания доц. Атанас Мангъров заяви, че няма опасност от месото, защото салмонела се среща често, дори без нашето знание.

„Хубавото е, че инфектиращата доза при салмонелите е доста висока – т.е трябва да се погълне голямо количество от бактериите, за да се заразим. Освен това са термолабилни“, допълни той.

По думите му най-опасни са месата, взети от домашни стопанства, тъй като нямат контрол.

От началото на годината са получени 16 сигнала за заразено месо у нас. В Полша те са 169.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.