Доц. Виктор Йоцов: По-малкото зло е да не се внася нов бюджет

Виктор Йоцов

Да не се внася сега бюджет, защото политическата отговорност винаги трябва да се носи от тези, които съставят правителство – тази теза защити доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания към БАН, преподавател в Катедра "Финанси" на УНСС, по БНР.

При внасяне на нов бюджет можем да станем "свидетели на състезание между партиите", които искат да покажат кой е най-загрижен за хората и бюджетът да се натовари с ненужни разходи, смята той.

"По-малкото зло е да не се върви към такъв сценарий", категоричен е експертът.

За общините този вариант обаче не е добър, отбеляза доц. Йоцов. "На национално ниво бюджетът се пълни основно от данъци и от данък ДДС, пряко свързан с инфлацията. Общините формират техните данъци преди всичко от данъци, които не са свързани с ценовите изменения и затова ще пострадат", обясни финансистът.

"Достъп до пазарите ще има. Въпросът е да бъде на най-ниската цена. Това е проблемът", коментира Виктор Йоцов относно поемането на нови дългове от външния и вътрешния пазар.

"Забелязваме, че големите играчи - както и пенсионни фондове, така и търговските банки, са доста предпазливи", каза той. 

Нямаме абсолютно никакъв шанс да изпълним критериите по Маастрихт за присъединяване към еврозоната на 1 януари 2024 г. – както инфлационния, така и за бюджетния дефицит, подчерта експертът, който се самоопредели като "горещ привърженик на еврото". Според него единственият шанс е да се направи компромис с критериите и те се занижат, какъвто е случаят с  Хърватия.

Ясно е, че нещо не е наред в икономиката, но не могат да се разберат нито диагноза да поставят, нито да предприемат лечение – песимистично обобщи доц. Йоцов картината на политическото противопоставяне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика