Министър Димов пред НСОРБ: Отчисленията на общините за депониране на отпадъци ще се увеличат плавно

П. Е. Н.-центърът: Долу ДДС за книги и печат!

Ученик е поразен от волтова дъга в Казанлък Инцидентът се е случил по време на междучасие

Пoжaр избухнa в зaвoд за отпадъци край Барселона

Омбудсманът обеща помощ на медици, работещи 8 месеца без заплати Българите масово се жалват от дружества монополисти

Отчаяната съпруга Тери Хачър убийствено секси на 55

Ученици от Търговище гостуват в Румъния Ученическият обмен е между българския и румънския едноименни градове

Грета Тунберг е личност на годината на списание „Тайм“

ЕИБ предостави заем от 65 милиона евро на КЦМ за модернизация

Как да избереш подходящия за теб хладилник?

Вижте какво прогнозира астрологът Гал Сасон за Годината на металния плъх

Путин кани Тръмп на парада на 9 май US президентът обмисля предложението

Премиерът Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Джошуа започна да хвали Кобрата

Кьосев срещу Ганев. А кой е за волейбола?

Доц. д-р Антони Георгиев, началник на Клиниката по артроскопска травматология в УМБАЛ “Софиямед”, пред “Труд”: Имам над 20 000 операции, но при всяка съм вложил знанията, опита и сърцето си В клиниката извършваме операции в почти всички стави на човешкото тяло, както и в околните меки тъкани

– Доц. Георгиев, вече 6 години ръководите Клиниката по артроскопска травматология в болница “Софиямед”. Как започнахте и кое беше най-сериозното предизвикателство пред вас?
– Когато човек започва ново начинание, винаги се терзае дали то ще успее в него. За мен формирането на екип и започването от нулата не бе непознато предизвикателство, случвало ми е се и по-рано, но за първи път без гаранциите на държавната болница. С основната част от екипа ми вече бяхме работили заедно, а хората които се присъединиха в последствие, са утвърдени професионалисти. Имаме и двама специализанти, тъй като някой трябва да поеме щафетата. За мен най-важна е оценката за работата ни, която дават нашите пациенти и съм безкрайно доволен и щастлив, когато те ми казват “Доц. Георгиев имате изключителен екип!”, а това се случва много често.

– Какви операции извършвате най-често?
– Ние сме специализирани в артроскопската хирургия и спортната травматология. Най-голям процент от операциите, извършвани в Клиниката, са на колянната става – при увреждния на менискусите и връзковия апарат, хрущялни увреди и фрактури. Смея да твърдя, че сме водещи в колянната хирургия. Разполагаме със собствена операционна зала. Артроскопията е високотехнологична хирургия и апаратурата и инструментариумът, които използваме, са доста скъпи. Радвам се, че работим с техника и инструменти, каквито ползват и колегите в реномираните клиники от този род по света. Що се отнася до хората от операционния екип, те са много опитни и работят всеотдайно и много отговорно.

– Вие сте специалистът, който прави първата артроскопска операция в България през 1987 г. Какво се промени в тази област на ортопедията за 30 години?
– Аз започнах да се занимавам с артроскопия през 1984 год. По това време в България апаратура имаше само в Клиниката по спортна травматология, благодарение на моя шеф и научен ръководител проф. Димитър Шойлев. Първоначално артоскопията беше само диагностичен метод, тъй като е много трудно и се изисква сериозна теоретична и практическа подготовка, за да се научи човек да вижда, а после и да работи с инструменти вътре в ставата, без да наблюдава ръцете си. Още повече, че нямаше видеосистема и гледах директно през окуляра на оптиката. Хората от екипа въобще не разбираха аз какво правя по време на операцията. Сега нещата са други – HD видеосистеми, широкоъгълни оптики, разнообразен и специализиран за съответната операция инструментариум, дигитализирана документация.

– Вашата клиника също ли разполага с такава апаратура?
– Да. Благодарение на гореспоменатата техника и предлаганият избор от специфични импланти, ние можем да извършваме много голяма гама от операции в почти всички стави на човешкото тяло, както и в околните меки тъкани. Това спестява на пациентите следоперативната болка и обездвижване и намалява драстично времето за възстановяване.

– Името ви е известно и извън България. Откъде най-често ви търсят пациенти?
– В Клиниката сме лекували пациенти от Великобритания, Гърция, Македония, Русия и др., но за мен по интересна е могобройната група на оперирани българи, граждани на други страни. Те са осигурени и може да се лекуват там, но предпочитат да го направят при нас, дори и срещу заплащане. Сравнявайки качеството на лечението, което получават, те не намират разлика и избират да се оперират при нас. Една от причините, поради която го правят, е дългото чакане за специализирани изследвания и консултация със специалист или за насрочване на операция в държавите, където работят и живеят.

– Сред пациентите ви има и много спортисти. Мислите ли, че с работата си помагате по някакъв начин на българския спорт?
– Аз споменах, че през 1984 год. започнах работа в Клиниката по спортна травматология. От тогава до сега съм лекувал, включително оперативно, много спортисти – национални състезатели, европейски, световни и олимпийски шампиони. Искам да отбележа, че спортната травматология има своята специфика. Целта на лечението при спортиста е не да го възстановиш да ходи, а да може отново да подлага оперирания крайник на екстремни натоварвания при тренировки и състезания. За съжаление травмите понякога са толкова сериозни, че такова възстановяване е невъзможно. Например световно признати, авторитетни, научни проучвания показват, че след операции при увреди на коленните връзки, въпреки адекватното оперативно лечение, само 50% от спортистите се връщат към предхождащото травмата ниво на спортни натоварвания.

– Вие как се насочихте към артроскопската хирургия? Имаше ли конкретна причина?
– Стана случайно. Работех по разпределение като ортопед в Районната болница в гл. Лом. В Държавен вестник излезе обявата за аспирантура на тема “Хирургична артроскопия на колянната става”. Спечелих конкурса и започнах, като аспирант. Оказа се, че както каза проф. Ханс Песлер по време на специализацията ми в Германия, съм роден за артроскопист.

– Имате ли операции, които ще помните винаги?
– Винаги ще помня първата ми артроскопска операция на менискус през 1987 год. и първата ми артроскопска реконструкция на кръстна връзка на коляното 10 години по-късно. От тогава съм направил над 20 000 операции и твърдя, че при всяка една от тях съм вложил знанията, опита и сърцето си, тъй като конкретно за всеки един от пациентите ми операцията му е била “емблематична”. Не по-малко удовлетворение получавам обаче, когато мога да кажа на пациента: “Не е необходимо да се оперирате, защото състоянието ви не го изисква”.

– Имате ли учители в ортопедията?
-Разбира се, че имам. С годините, натрупвайки професионален и житейски опит, човек все по-точно може да оцени какво е получил от тях. Моите учители са проф. Димитър Шойлев и проф. Ханс Песлер, които ме формираха като ортопед и артроскопист, но медицината е професия, която те задължава непрекъснато да се надграждаш, така че мои учители са също всички колеги, от чиито научни публикации или лично съм се учил.

– Когато сравните дейността на Клиниката по артроскопска травматология в “Софиямед” с това, което колегите ви правят в Западна Европа или САЩ, каква е равносметката?
– Най-напред искам да кажа, че ние със сигурност не работим по-добре от колегите от Западна Европа, САЩ или Япония, но в никакъв случай не работим и по-зле. Имаме оборудване като тяхното, останалото е въпрос на знания, професионализъм и стремеж към усъвършенстване.

Нашият гост
Доц. д-р Антони Георгиев е водещ специалист в областта на колянната хирургия и спортната травматология, като пръв въвежда оперативната артроскопия на колянната става в България през 1987 г. Завършва медицина в София през 1982 г. Има натрупан богат опит от работата си в Клиника по спортна травматология и МБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. От 2006 г. е началник на Клиниката по артроскопска травматология на ВМА. От 2012 г. ръководи Клиника по артроскопска хирургия в УМБАЛ “Софиямед”. През октомври 2016 г. е избран за заместник-председател на Българската ортопедична и травматологична асоциация.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Винаги ще му бъда благодарна, на него лично, на д-р Точков и на целия екип за връщането ми към нормален живот!!! Да бъдат здрави и щастливи, и да връщат усмивките на хората!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.