Доц. д-р Антони Георгиев, началник на Клиниката по артроскопска травматология в УМБАЛ “Софиямед”, пред “Труд”: Имам над 20 000 операции, но при всяка съм вложил знанията, опита и сърцето си

В клиниката извършваме операции в почти всички стави на човешкото тяло, както и в околните меки тъкани

- Доц. Георгиев, вече 6 години ръководите Клиниката по артроскопска травматология в болница “Софиямед”. Как започнахте и кое беше най-сериозното предизвикателство пред вас?

- Когато човек започва ново начинание, винаги се терзае дали то ще успее в него. За мен формирането на екип и започването от нулата не бе непознато предизвикателство, случвало ми е се и по-рано, но за първи път без гаранциите на държавната болница. С основната част от екипа ми вече бяхме работили заедно, а хората които се присъединиха в последствие, са утвърдени професионалисти. Имаме и двама специализанти, тъй като някой трябва да поеме щафетата. За мен най-важна е оценката за работата ни, която дават нашите пациенти и съм безкрайно доволен и щастлив, когато те ми казват “Доц. Георгиев имате изключителен екип!”, а това се случва много често.

- Какви операции извършвате най-често?

- Ние сме специализирани в артроскопската хирургия и спортната травматология. Най-голям процент от операциите, извършвани в Клиниката, са на колянната става – при увреждния на менискусите и връзковия апарат, хрущялни увреди и фрактури. Смея да твърдя, че сме водещи в колянната хирургия. Разполагаме със собствена операционна зала. Артроскопията е високотехнологична хирургия и апаратурата и инструментариумът, които използваме, са доста скъпи. Радвам се, че работим с техника и инструменти, каквито ползват и колегите в реномираните клиники от този род по света. Що се отнася до хората от операционния екип, те са много опитни и работят всеотдайно и много отговорно.

- Вие сте специалистът, който прави първата артроскопска операция в България през 1987 г. Какво се промени в тази област на ортопедията за 30 години?

- Аз започнах да се занимавам с артроскопия през 1984 год. По това време в България апаратура имаше само в Клиниката по спортна травматология, благодарение на моя шеф и научен ръководител проф. Димитър Шойлев. Първоначално артоскопията беше само диагностичен метод, тъй като е много трудно и се изисква сериозна теоретична и практическа подготовка, за да се научи човек да вижда, а после и да работи с инструменти вътре в ставата, без да наблюдава ръцете си. Още повече, че нямаше видеосистема и гледах директно през окуляра на оптиката. Хората от екипа въобще не разбираха аз какво правя по време на операцията. Сега нещата са други – HD видеосистеми, широкоъгълни оптики, разнообразен и специализиран за съответната операция инструментариум, дигитализирана документация.

- Вашата клиника също ли разполага с такава апаратура?

- Да. Благодарение на гореспоменатата техника и предлаганият избор от специфични импланти, ние можем да извършваме много голяма гама от операции в почти всички стави на човешкото тяло, както и в околните меки тъкани. Това спестява на пациентите следоперативната болка и обездвижване и намалява драстично времето за възстановяване.

- Името ви е известно и извън България. Откъде най-често ви търсят пациенти?

- В Клиниката сме лекували пациенти от Великобритания, Гърция, Македония, Русия и др., но за мен по интересна е могобройната група на оперирани българи, граждани на други страни. Те са осигурени и може да се лекуват там, но предпочитат да го направят при нас, дори и срещу заплащане. Сравнявайки качеството на лечението, което получават, те не намират разлика и избират да се оперират при нас. Една от причините, поради която го правят, е дългото чакане за специализирани изследвания и консултация със специалист или за насрочване на операция в държавите, където работят и живеят.

- Сред пациентите ви има и много спортисти. Мислите ли, че с работата си помагате по някакъв начин на българския спорт?

- Аз споменах, че през 1984 год. започнах работа в Клиниката по спортна травматология. От тогава до сега съм лекувал, включително оперативно, много спортисти – национални състезатели, европейски, световни и олимпийски шампиони. Искам да отбележа, че спортната травматология има своята специфика. Целта на лечението при спортиста е не да го възстановиш да ходи, а да може отново да подлага оперирания крайник на екстремни натоварвания при тренировки и състезания. За съжаление травмите понякога са толкова сериозни, че такова възстановяване е невъзможно. Например световно признати, авторитетни, научни проучвания показват, че след операции при увреди на коленните връзки, въпреки адекватното оперативно лечение, само 50% от спортистите се връщат към предхождащото травмата ниво на спортни натоварвания.

- Вие как се насочихте към артроскопската хирургия? Имаше ли конкретна причина?

- Стана случайно. Работех по разпределение като ортопед в Районната болница в гл. Лом. В Държавен вестник излезе обявата за аспирантура на тема “Хирургична артроскопия на колянната става”. Спечелих конкурса и започнах, като аспирант. Оказа се, че както каза проф. Ханс Песлер по време на специализацията ми в Германия, съм роден за артроскопист.

- Имате ли операции, които ще помните винаги?

- Винаги ще помня първата ми артроскопска операция на менискус през 1987 год. и първата ми артроскопска реконструкция на кръстна връзка на коляното 10 години по-късно. От тогава съм направил над 20 000 операции и твърдя, че при всяка една от тях съм вложил знанията, опита и сърцето си, тъй като конкретно за всеки един от пациентите ми операцията му е била “емблематична”. Не по-малко удовлетворение получавам обаче, когато мога да кажа на пациента: “Не е необходимо да се оперирате, защото състоянието ви не го изисква”.

- Имате ли учители в ортопедията?

-Разбира се, че имам. С годините, натрупвайки професионален и житейски опит, човек все по-точно може да оцени какво е получил от тях. Моите учители са проф. Димитър Шойлев и проф. Ханс Песлер, които ме формираха като ортопед и артроскопист, но медицината е професия, която те задължава непрекъснато да се надграждаш, така че мои учители са също всички колеги, от чиито научни публикации или лично съм се учил.

- Когато сравните дейността на Клиниката по артроскопска травматология в “Софиямед” с това, което колегите ви правят в Западна Европа или САЩ, каква е равносметката?

- Най-напред искам да кажа, че ние със сигурност не работим по-добре от колегите от Западна Европа, САЩ или Япония, но в никакъв случай не работим и по-зле. Имаме оборудване като тяхното, останалото е въпрос на знания, професионализъм и стремеж към усъвършенстване.

Нашият гост

Доц. д-р Антони Георгиев е водещ специалист в областта на колянната хирургия и спортната травматология, като пръв въвежда оперативната артроскопия на колянната става в България през 1987 г. Завършва медицина в София през 1982 г. Има натрупан богат опит от работата си в Клиника по спортна травматология и МБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. От 2006 г. е началник на Клиниката по артроскопска травматология на ВМА. От 2012 г. ръководи Клиника по артроскопска хирургия в УМБАЛ “Софиямед”. През октомври 2016 г. е избран за заместник-председател на Българската ортопедична и травматологична асоциация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве