Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Доц. д-р Атанас Мангъров: Най-вероятно пикът на заразата ще бъде след 2-3 седмици Вирусът се отделя от болните 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптоми, каза специалистът

Снимка: БТВ

Най-вероятно пикът на заразата ще бъде след 2-3 седмици. Кога ще си тръгне не може да ви каже никой. Хората предполагат, че това ще стане със затоплянето на времето. Епидемиологията на това заболяване е същата, като тази на грипа. През лятото няма грип, не защото е топло, а защото хората излизат навън и спират да си контактуват от много близо един с друг. Това каза доц. д-р Атанас Мангъров, шеф на Детското отделение в Инфекциозна болница, по Нова ТВ.

„Хората трябва да изпълняват стриктно разпорежданията на Националния кризисен щаб. Великобритания казва, че за да има реални резултати от такава карантина тя трябва да продължи 1 година. Аз не виждам страна от света, която да може да си позволи това“, добави Мангъров.

Той обясни, че вирусът се отделя от болните 4-5 дни преди да се проявят клиничните симптоми и около 20-30 дни след началото им.

„Ако човек е прекарал коронавирус, той образува антитела и няма да го изкара пак. Това е инфекциозно заболяване. Ако се появи друг щам, който има други характеристики е възможно антителата да не му действат. Всяка година имаме епидемия от грип, защото те са много изменчиви. Всяка година те са еднакви, но с много малки разлики“, обясни Мангъров.

„Правенето на ваксината срещу коронавируса не е проблем. Такъв е въвеждането и в експлоатация. За да стане това реалност е нужно тя да бъде изпитана. Това нещата, които отнемат години. Най-вероятно вече има направена ваксина, но тя не е тествана“, добави той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.