Гърция е спряла 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО) Около 18 000 бежанци са тръгнали към Европа, предупреди Ердоган

Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Премиерът посети Бачковския манастир по повод 150 години от създаването на Българската екзархия (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Криско с роля във вампирски филм

Доц. д-р Жана Казанджиева – кошмарът на търговците

Доц. Казанджиева показва европейските тестове за кожни алергии, които се прилагат и у нас.

Гел лакът за нокти отказва жени от професията им

Алергиите към инсулиновите помпи са най-новата тенденция

От атопичен дерматит страдат по-често децата с руси коси и сини очи

За доц. д-р Жана Казанджиева може да се каже, че е от класическите дерматолози. По-младите й колеги се увличат по естетическата дерматология, по процедурите за разкрасяване, които са и по-доходоносни, но тя предпочита да лекува, доколкото това е възможно, по-прозаичните кожни алергии, атопичен дерматит, уртикария, псориазис, детски хемангиоми, усложнения след татуировки. Преди да постъпи в Клиниката по кожни и венерически болести на Александровска болница, където е и до днес, е работила в Софийския градски кожен диспансер, така че се е срещала и с немалко венерически болести. Тази отдаденост на традиционната наука и практика д-р Казанджиева си обяснява с факта, че произхожда от лекарска фамилия – доктори са майка й и баща й, синът й, съпругът й. Обича да казва, че на традициите, възпитавани в лекарските семейства, се дължи фактът, че в България все още има лекари.

Колкото е уважавана от колеги и пациенти, толкова доц. Казанджиева всява страх у производителите и търговците на най-различни стоки, употребявани в бита, защото вече единадесет години поред в рамките на национална кампания на Българското дерматологично дружество изследва с помощта на колегите си и изнася пред обществеността данни кои са най-силните алергени в заобикалящата ни среда. Тя не пропусна да го направи и в края на миналата година, а в полезрението й бяха тежките професионални кожни алергични заболявания и атопичният дерматит при децата.

Живеем в два квадратни метра

“Вашата кожа са най-важните 2 квадратни метра във вашия живот! Това е лозунгът на Европейската академия по алергология. Той означава, че каквато и гарсониера или апартамент да имаме, ние на практика живеем в 2 квадратни метра и това е площта на нашата кожа”, казва доц. Казанджиева.

Непрекъснато се говори, че хроничните алергични заболявания нарастват и фактите наистина го потвърждават. Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви, било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата.

Особено сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в заобикалящата ни среда. Между другото, от атопичен дерматит страдат по-често децата с руси коси и сини очи, което специалистите обясняват с несъвършените бариерни функции на тяхната кожа.

Никелът продължава да е номер 1

Единадесетата кампания за тестуване показа, че никелът твърдо държи първото място като алерген в целия свят, но у нас свръхчувствителните към този метал са учудващо много – над 25%. И няма как да избегнем контакт с него – никелът е навсякъде около нас – в компютрите, мобилните телефони, часовниците, химикалките, бижутата, коланите, копчетата на дънките, гримовете, пиърсинга…

Към него се добавят алергиите към сравнително новите гел и ши лакове за нокти, към самите изкуствени нокти, към лепилото за изкуствени мигли, дори към помпичките на диабетиците, подаващи инсулин. Последното е съвсем нова световна тенденция, която силно тревожи медицинската общественост.

Виновник във всички тези случаи са акрилатите, които минават дори през латексовите ръкавици. Тези вещества предизвикват обриви по върховете на пръстите, сърбеж и оток около очите. Засягат не само клиентките, но и маникюристките и много често се налага вторите да се разделят завинаги с професията си. Един от тези акрилати бе обявен за алерген номер 1 в САЩ през 2019 г. Именно той се съдържа в пластмасата на инсулиновите помпи, които се слагат най-често на деца.

Доц. Казанджиева обобщава кои са най-разпространените алергени, установени у нас през последните 10 години: споменатият вече никел, след него се подреждат кобалт, хром, парфюми, боя за коса, колофон, акрилати. Към тях трябва да се добавят и текстилните бои, мокрите кърпички (заради консервантите), лепилата в обувките, временните татуировки (заради боите), някои лекарства – по-точно добавките в тях.

Причинителите на алергии са почти еднакви по света – сравнението между нас и САЩ например показва съвсем малка разлика. Там акрилатите са обявени за алерген още през 2012 г., у нас – през 2018 г., и това е обяснимо – модата на гел лаковете дойде в страната по-късно. От нашата класация липсва и вещество, станало печално известно в чужбина като съдържащо се в масажни кресла, каквито в България просто не са внасяни…

Имаме и наш, български “принос”

Това е прополисът, наричан още клей – пчелният продукт, препоръчван в много домашни рецепти като чудодейно лечебно средство за всичко. За него дерматоложката предупреждава от години, с което непрекъснато си навлича гнева на производители и лечители. Тя си дава сметка, че тъй като сме малка страна, на сигналите й досега не е обръщано достатъчно сериозно внимание, но миналата година най-сетне прополисът е включен в европейската класация на алергените на 22-ро място, измествайки от него растението иглика. (То вече е генно модифицирано и на практика не произвежда протеина, който е водел до алергични реакции.) Сега повече специалисти ще се заинтересуват от прополиса и ще потърсят информация за него като алерген, доволна е доц. Казанджиева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.