Доц. д-р Красимира Христова: Една от три жени загива от сърдечно-съдово заболяване

Доц. д-р Красимира Христова съветва веднъж годишно да се преглеждаме при кардиолог.

Кардиометаболитните промени увеличават риска от инциденти

Лекция с вход свободен на 8 март

Доц. д-р Красимира Христова, кардиолог и председател на Българската асоциация по сърдечносъдова образна диагностика, е домакин на 8 и 9 март на Първата национална конференция по кардиометаболизъм – „Кардиометаболитни проблеми при жени“, в Гранд Хотел Милениум София. Събитието е в подкрепа на движението Go Red for Women (Облечи се в червено в подкрепа на жените) - инициатива с 20-годишна история и глобална значимост на Американската сърдечна асоциация (American Heart Association).

„Тази традиция не беше популярна в Европа, но преди две години от Европейската асоциация по образна диагностика решихме, че и страните на Стария континент може да обърнат внимание на женското сърдечносъдово здраве, но през март – казва доц. д-р Красимира Христова. - Жени специалисти, които се занимават с образна диагностика, включително и аз, направихме кратко информационно видео за превенция на сърдечносъдовите проблеми при жените, което се разпространи по всички YouTube канали на национални и международни кардиологични дружества. Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика реши да направим инициативата Go Red for Women традиция и в България. Тази година на 8 и 9 март организираме симпозиум за кардиометаболитните проблеми при жените. На 8 март от 17.30 ч. сме предвидили сесия, посветена на превенцията на сърдечносъдовите проблеми при жените, която е отворена за граждани.“ 

Лекциите под общото название „Послушай сърцето си - оптимизиране на кардиометаболитните проблеми чрез промяна в начина на живот“ са с вход свободен и дрескод червено. Нутриционистът Яна Данаилова, ендокринологът д-р Ивелина Герова и доц. д-р Красимира Христова са лекторите.

В различните периоди от живота на жената – от пубертет, бременност, пременопауза и менопауза – настъпват метаболитни и хормонални промени в нейния организъм. Те водят до промени и в сърцето на жената, а когато не се разпознаят - до сърдечносъдови инциденти. Кардиометаболитните промени увеличават риска от сърдечносъдови инциденти. Въпреки че по-голямата част от инцидентите могат да бъдат предотвратени, сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт при жените, отнемайки живота на 1 от всеки 3.  

„Българската жена се грижи за всички членове в семейството, но не и за себе си – казва доц. Христова. - Ето защо нашата инициатива обръща внимание на здравето на жените, за да ги мотивира да търсят помощ и да правят профилактични прегледи.“ 

Задължително веднъж годишно трябва да изследваме липиден профил, кръвна захар, ниво на инсулина, на щитовидните хормони, бъбречни показатели, съветва кардиоложката. Добре е жените след 35-годишна възраст да си правят профилактичен преглед веднъж годишно освен при гинеколог, и при кардиолог. 

Линк за записване

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве