ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Kредитите с различна ваканция Допитване на “Труд” сред банкери показа, че първоначалното отсрочване може да бъде за срок от 2-3 месеца

Министър Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

Връщат пари за парно с изравнителните сметки

Шакира към испанското правителство: Пуснете децата навън Певицата, съпругът й Жерар Пике и децата им под карантина в Барселона

Пламен Димитров: Прогнозата на КНСБ е безработицата у нас да достигне до 10%

Доц. Кунчев: Възможно е да има и други подобни акции като в „Илиянци“, свързани с коронавируса

Кадър от БНТ

„Не става въпрос за вноса на стоки от Китай, тъй като доказано те нямат отношение към разпространението на вируса. По-скоро разпореждането на главния прокурор беше на базата на първичната информация, че синът на засегнатите двама пациенти е работел там. Впоследствие тя се оказа неточна, той е работел на гара „Илиянци“. Но фактът, че това е място, където се събират много хора, прави една такава акция полезна – в смисъл проверка как работят хората там, дезинфекция и по възможност намаляване на струпването на големи групи хора“. Това заяви главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ по повод сутрешната акция на стоков базар „Илиянци“. Според него вероятно там където се счита, че рискът е по-висок, може да се очакват други подобни акции. Националният кризисен щаб е бил уведомен за тази акция и се действа координирано, категоричен беше Кунчев.

Оптимистична е ситуацията в Габрово. „Трябваше да се организира логистиката по приемане на нови лични предпазни средства и тези, които пристигнаха от Турция и допълнителни от военния резерв. Това вече е факт, те са разтоварени в болницата. Така че лечебните заведения са осигурени с това, което им е необходимо. В дорбо състояние са и двете пострадали. Вчера по-възрастната жена имаше плеврален излив, имало е медицинска манипулация и се е почувствала по-добре. А медицинската сестра по принцип е в добро здравно състояние“, разказа Кунчев.

„Почти подобна е ситуацията и в Плевен. След първоначалния стрес организацията вече е създадена, така че лечебните заведения да не отказват медицинска помощ. Важното е за хората нищо да не се променя, т.е., когато имат нужда от неотложна помощ, да я получат. Няма отделение в болниците както в Плевен, така и в Габрово, което да не работи. Лицата, които са били котанктни, изследвани са и са дали отрицателен резултат, тъй като има много медицински специалисти сред тях, могат да продължат работата си, така че не само в болницата, но и в медицинските центрове те да са налице и да помагат на всички.“, добави главеният здравен държавен инспектор.

Според него въпреки непрекъснатите указания, които дават, хората продължават да ходят на места, където се струпват тълпи, продължават да търсят директно личните лекари в техните кабинети дори когато не е чак толкова спешно състоянието. Той посъветва през следващия един месец хората да се свързват с личния лекар по телефона особено ако става въпрос за подобни на коронавируса симптоми. „Организацията на прегледа ще става между личния лекар и пациента, така че той да се среща с минимален брой хора, или пък ако е необходимо, ако е рисков, ако е контактен с типични симптоми, тогава директно ще бъде приет от спешна помощ и консултиран в болнично заведение“, допълни Кунчев.

Той каза, че от епидемиологична гледна точка не е необходимо шофьорите на линейки да работят по цял ден с предпазни маски. Ако те отиват на адрес и имат данни, че е рисков пациент, че е бил контактен, че се е върнал от страна с разпространение, те отиват екипирани. За всички останали случаи обслужването може да става както и досега.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.