Доц. Кунчев: Само 7 или 8 болници ще приемат пациенти с коронавирус в София

След среща с ръководителите на лечебните заведения в София е обсъдено само няколко болници да работят със случаи на COVID-19.

"Стигнахме до извода, че по-добрият вариант е да оставим 7 или 8 болници, които работят основно с пациенти с коронавирус, които се нуждаят от лечение.  По този начин останалите лечебни заведения, с по-малко случаи, ще бъдат изцяло освободени, за да могат да насочат ресурса си към нормалната лечебна дейност, каза по време на брифинга в МС главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Основно хората с положителни проби за COVID-19 ще бъдат лекувани във ВМА, "Пирогов", Александровска болница, Инфекциозна болница, болница "Света Анна", Втора градска болница и Белодробна болница.

Отделенията, специализирани за COVID-19 в другите болници, ще останат като резерв за всеки случай, поясни Кунчев.

"Това, на което сме свидетели сега - да бъдем в групата на трите най-успешни страни в Европа, е постижение и ние трябва да се гордеем с него", каза той.

"Всички хвърлят огромни усилия да направят ефективна ваксина, която ще спаси света. Същевременно в България организираме протести срещу нещо, което още не е създадено", коментира още той. По думите му общата тенденция е към постепенно ограничаване на коронавирусната инфекция. "Това открива възможности за още премахване на допълнителни мерки. Надявам се до края на месеца да има решение за едно регионално премахване на граничния контрол между България, Румъния, Гърция и Сърбия", поясни Ангел Кунчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България