Доц. Наталия Киселова: Държавният глава ще бъде изправен пред много сериозна дилема при връчването на третия мандат

Снимка: БНТ
Доц. Наталия Киселова

Всъщност няма да брои машината. Ще броят членовете на СИК. Това е същината, а не толкова, че се възстановява възможността от април миналата година, когато имахме възможност да изберем технологията, чрез която да гласуваме – чрез машина или на хартия. Това каза за БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в Софийския университет "Св. Климент Охридски", която анализира промените в Изборния кодекс.

„Ще се принтира не разписка, а бюлетина, напечатана предварително от БНБ с всякакви възможни защити. БНБ може ли да изработи такава хартия и тази хартия ще бъде ли съвместима с машините. ПГ на ГЕРБ има председател на НС и по негова инициатива могат да бъдат свикани едно или няколко извънредни заседания за гласуване на Изборния кодекс“, каза още доц. Наталия Киселова.

„Всеки от двата блока – около ГЕРБ и около ПП, вече на полето на предизборната кампания догодина ще трябва да обяснява защо не е положил усилия за съставяне на правителство, затова ПП ще предложи структура и състав на кабинет с втория мандат, но с неприемливи за ГЕРБ лица, за да не бъде подкрепен от тях. След заявката на ПП, че ще предложат състав на правителство, и "ГЕРБ ще бъдат принудени да се отсрамят. Държавният глава ще бъде изправен пред много сериозна дилема при връчването на третия мандат“, коментира доц. Киселова.

"Според мен не е решил. Обстановката може да се промени за месец или повече. Между 7 и 9 седмици и половина им остава на Народното събрание, ако няма формирано правителство и в тези 7-8-9 седмици трябва да се направят няколко важни неща. Радев не иска да е архитект на коалиция, но проблемът е в Народното събрание - там няма концепция да се погледне отвъд парлментарните избори, или местните“, добави доц. Киселова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика