До два месеца стартира изграждането на видеонаблюдение в Благоевград

До месец се очаква да има избрана фирма-изпълнител за изграждане на цялостно видеонаблюдение в Благоевград. Това съобщи на пресконференция кметът д-р Атанас Камбитов. Той поясни, че ако няма процедури по обжалване, по план, изграждането на системата трябва да стартира в срок от два месеца.

„Видеонаблюдението ще обхване абсолютно всички детски градини, не само дворовете, а и периметърът около тях, подчерта кметът. Той поясни, че идеята е да се действа превантивно, като по този начин да се сведе до минимум възможността около детските и учебни заведения да бъдат разпространявани забранени субстанции. Освен органите на реда, системата ще бъде предоставена за ползване и на охраната на училищата.

Видеонаблюдението обхване, както града, така и парковата зона, включително и „Бачиново“. Системата ще бъде с максимален брой функции, като ще има и опция за проследяване на регистрационни номера, които ще се снемат при нарушение или ПТП. Достъп до системата ще бъде предоставен и на полицията, като патрулните коли ще бъдат снабдени с таблети, чрез които ще могат да следят за спазване на обществения ред в реално време.

„Изграждането на системата ще бъде направено на три етапа. Първоначално тя ще обхване около 80 % от града, а след това ще бъде надградена. Очакваме в рамките на година наблюдението да бъде изградено на 100%“, каза още кметът Камбитов.

Той поясни, че условията към изпълнителя е фирмата да инвестира, а общината да изплаща задълженията поетапно. „По този начин се постигат две цели – от една страна, изпълнителят ще бъде сериозна фирма, с финансов ресурс, от друга, ние получаваме видеонаблюдение, което го изплащаме във времето. Интересът на Общината е абсолютно защитен“, коментира още д-р Камбитов.

През настоящата година ще бъдат изградени и светофарни уредби на входа на кв. „Струмско“ и на улица „Славянска“.

Коментари

Задължително поле