До 10 бона си докарват депутатите

Атанас Атанасов, който стана зам. председател на НС се бори за шефско място във вътрешната комисия (последният вдясно).

До последния момент партньорите делят комисии в НС

От ГЕРБ-СДС обявиха, че никой не ги е търсил

БСП ще ръководи 5 комисии

Пазарлъците за председатели на комисии продължиха и в днешния ден. Причината за амбициите на коалиционните партньори да поемат колкото може повече ресори са пари, коментираха депутати с дълъг парламентарен стаж. Те припомниха, че председател на постоянна комисия по правилник получава 35% върху основното си възнаграждение, което в момента е 4 938 лв. т. е. взема още 1728 лв. Заместник-председателите ще получават 25 на сто от заплатата отгоре - или 1 234 лв. На редови депутат, който е само член комисия се полага хонорар от 15 на сто върху основното си възнаграждение или 740 лева. Обикновено всеки депутат от управляващото мнозинство успява да се уреди с по две комисии, т. е. с 30% допълнителни пари.

Към всичко това трябва да се добавят и 2/3 от основното възнаграждение от 4 938 лева, което народните представители получават като безотчетни за помощници, съветници и технически персонал. Което са още 3 292 лева отгоре. Това означава, че народните представители ще вземат около и над 10 000 лв. месечно.

Партиите от правителственото мнозинство - “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” и днес продължиха да делят 24-те постоянни комисии.

Предварително бе разписано, че ако една партия има министър в кабинета, то председателят на комисията в НС, която ще се занимава със същата материя, ще бъде от друга формация. Например ИТН има външен министър и председателят на комисията по външна политика трябва да бъде от една от трите други партии в коалицията.

Най-вероятно е “Продължаваме промяната” да поеме правната комисия, икономическата, външната, по туризъм, по енергетика, за дигитализацията. Коалицията обявила “нулева толерантност към корупцията” се очаква да оглави и парламентарната комисия за борба с корупцията. След спор с БСП за регионалната комисия, в крайна сметка тя остава за “Промяната”.

БСП ще получи комисията по отбрана, която ще оглави зам. председателят на партията и на парламентарната група Атанас Зафиров. БСП ще получи още комисиите по екология, образование, здравеопазване и транспорт. За здравеопазването се спряга проф. Георги Михайлов, а по образование - зам. председателката на партията и дългогодишен директор на столично училище Ирена Анастасова.

Скандал е имало за председателското място в комисията по вътрешна политика. За него се натягал съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, о. р. генерал. Първоначално той искал да оглави комисията за контрол на специалните разузнавателни средства, но е било решено нейният председател на бъде на ротационен принцип, както е било в предишното 46-то НС. Тогава Атанасов поискал вътрешната комисия и заради него бе променен правилника за дейността на НС и бе разрешено на председателя и заместниците му да оглавяват комисии, а Атанасов е зам.-председател на 47-то НС. Очаква се ДБ да оглави и икономическата комисия.

ИТН ще председателстват една от ключовите комисии - финансовата, начело на която се очаква да е Любомир Каримански. В тяхната квота е и културната комисия, за младежта и спорта, по земеделието.

ГЕРБ-СДС и ДПС най-вероятно ще получат по една комисия.

“Никой не ни е търсил да разговаря с нас, нямаме представа каква парламентарна комисия ще ни дадат - заяви за “Труд” зам. председателят на групата Александър Ненков. Според него това щяло да стане ясно утре сутринта на председателския съвет.

“Сигурно ще ни дадат някоя изключително важна комисия - например по вероизповеданията или за петиции на гражданите”, пошегува се Ненков.

Според източници на “Труд” имало предложение социалната комисия да бъде дадена на депутата от ДПС Хасан Адемов, бивш социален министър, считан за най-подготвеният депутат в тази област, но не е ясно дали това ще се случи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика