До 10 г. Индия ще е №1 по население

ООН: Към 2050 г. в България 85% ще живеят в град

Мегаполиси никнат в Азия и Африка

Към 2028 г. се очаква Индия да задмине Китай като държава с най-голямо население от близо 1,49 млрд. души, а столицата й Делхи да стане най-многолюдният град в света, измествайки Токио от челната позиция. Такава е новата прогноза на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН, който публикува нов доклад за градското население в света.

Две трети от световното население – 68%, ще живее в градове до 2050 г. в сравнение с 55 на сто днес, като основният ръст ще бъде концентриран в Индия, Китай и Нигерия. Увеличението на градското население общо ще е 2,5 млрд. души.

Данните сочат още, че пикът на тази тенденция ще бъде към средата на века, а след това ще се наблюдава спад в урбанизацията. Дотогава се очаква в света да живеят 9,77 млрд. души.

В момента Токио е най-многолюдният град в света с 37 милиона жители, следван от Делхи (29 млн.), Шанхай (26 млн.) и Мексико сити и Сао Пауло (около 22 млн.). Населението на Кайро, Мумбай, Пекин и столицата на Бангладеш също наближава по 20 млн. Към 2020 г. обаче жителите на японската столица ще започнат да намаляват, а тези на индийската ще продължат да се увеличават.

Прогнозира се и увеличение на мегаградовете с население над 10 млн. души. През 1990 г. градовете гиганти са били едва десет, днес вече са 33, а към 2030 г. ще бъдат 43, най-вече в развиващи се страни.

Експертите предупреждават, че много страни ще се сблъскат с предизвикателства заради нуждите на увеличаващото се градско население, включително жилища, транспорт, енергийна мрежа и друга инфраструктура. Проблем може да се окаже още заетостта и основни услуги като образование и здравеопазване.

Прогнозата за населението на България към 2050 г. е около 5,4 млн. У нас също ще бъде регистриран ръст на

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят