До 10 септември стопаните на прасета в Благоевградско трябва да умъртвят доброволно животните си

Снимка: Архив

Благоевградска област вече е високорискова по отношение на африканската чума по свинете. До 10 септември хората могат да умъртвят доброволно животните си. Решението беше взето на заседание на епизоотичната комисия към областния управител, предава БНР.

Извънредните мерки в 3 и 10-километровата зона около Кресна, където беше обявено първото и единствено засега огнище на заболяването при домашно прасе, са изпълнени на 100%, заявиха от областната дирекция на БАБХ.

В 422 стопанства са умъртвени доброволно 565 животни. Въпреки това епизоотичната комисия взе решение цялата област да бъде обявена за високорискова. „Благоевградска област е на две граници - с Македония и с Гърция, минават два международни пътя - за Гърция и за Македония. Областната епизоотична комисия определя област Благоевград като санитарна зона с висок риск по отношение на заболяването африканска чума по свинете", обясни директорът на ОДБХ – Благоевград д-р Михаил Бащавелов.

Кметовете по места се задължават да информират хората, отглеждащи домашни свине с настоятелната препоръка за умъртвяването им. Изплащането на помощта от държавата ще става след представяне на изготвени от кметовете списъци, проверени от областната епизоотична комисия. "От нашия счетоводен отдел ще отидат на място и хората ще получат парите на ръка", обясни още д-р Бащавелов.

Коментари

Задължително поле