До 1000 евро на месец за тристаен в София

Наемателите търсят предимно едностайни и двустайни жилища.

Важни са наличието на паркомясто и обзавеждането

Повишен интерес има към едностайните и двустайните жилища

От значение е инфраструктурата

Наемите на двустайните апартаменти в София варират между 240 евро и 550 евро на месец, а на тристайните се движат между 350 евро и 1000 евро, показват данни на компания за недвижими имоти. От съществено значение за размера на наема е наличието на паркомясто, локацията, сградата и обзавеждането на жилището.

Повишен интерес има към едностайните и двустайните жилища под наем, а при тристайните търсенето нараства по-плавно. Засега почти без промяна остава интересът към многостайните апартаменти, казват брокери на имоти. Наемите на тристайните жилища се задържат, а при двустайните има ръст с 10% спрямо миналата година, показват данни на компания за недвижими имоти. В някои райони на София наемите са се покачили значително, а в други се задържат без промяна. Някои собственици на имоти се опитват да вдигат наемите заради инфлацията - при освобождаване на жилище от стария наемател го пускат на пазара с по-висок размер на наема. Засега обаче това са отделни случаи, а не тенденция на пазара, казват брокери.

Традиционно най-високи са наемите на апартаменти в идеалния център на столицата, “Оборище”, “Изток”, около Южен парк и “Лозенец”. По-бюджетни варианти може да бъдат намерени в квартали като “Овча купел”, “Люлин” и “Надежда”. Но от съществено значение е обзавеждането и функционалността на апартамента. Зле поддържани жилища в престижни райони може да бъдат с по-нисък наем от апартаменти в крайна квартали, които имат практично разположение на стаите и са добре обзаведени. Собственик, който отдава нов двустаен и добре обзаведен апартамент в предпочитан район, лесно ще намери наемател и може да иска висока цена. В същото време собственик на двустаен апартамент със старо обзавеждане, който се нуждае от ремонт и се намира в квартал с недобра инфраструктура, може да бъде принуден да направи компромис с размера наема, за да намери наемател. За собствениците най-важно е да ограничат риска имотът им да остане незает или да има честа смяна на наематели. Те предпочитат коректен наемател и дълготрайност на взаимоотношенията.

Студенти, служители в IT фирми и финансовата сфера са наематели, които живеят под наем за не повече от една-две години, преди да се ориентират към покупка на жилище. Цените са високи, но поради ниските лихви и липсата на други инвестиционни инструменти, има голямо търсене на жилища от страна на купувачите.

Схемата е удобна за мениджъри и млади хора

Строят, за да ги отдават под наем

Ще стават по-недостъпни

 

Мениджъри, които идват в България за няколко месеца, имат нужда от качествен имот под наем.

В София вече има построени цели жилищни сгради с цел отдаването им под наем, разказаха брокери на имоти. Това е бизнес, който в САЩ е развит от години. Близо 26 млн. жилища в САЩ са собственост на институционални инвеститори. В Западна Европа тези инвестиции също са много разпространени. Редица български предприемачи също се насочват към такива инвестиции.

Очакванията са, че строителството на жилища с цел отдаването им под наем ще нарасне. Сред причините за това е бързото поскъпване на имотите. В резултат през следващите години е възможно те да станат по-недостъпни на хората и съответно да се увеличат тези, които живеят под наем. Някои инвеститори вече са забелязали тази ниша на пазара и предлагат напълно обзаведени апартаменти в комплекси с добри условия за живот, включващи пространства за съвместна работа, фитнес зони, ресторанти, зелени площи.

Такива апартаменти са удобни за мениджъри, които идват в България за няколко месеца. Те не искат да купуват имот, но същевременно държат да живеят в добре обзаведен и просторен дом докато са в България. Има и чужденци, които идват в България, за да работят дистанционно. Тук цените са по-ниски и със заплатите си те могат да имат значително по-висок стандарт на живот, отколкото ако харчат парите си в Западна Европа. Те също имат нужда от качествен дом, но не само за няколко месеца, а за по-дълъг период от време.

Качествените жилища под наем са привлекателни и за току-що завършили студенти, които имат добра професия и финансови възможности, но все още не са решили накъде да поемат в живота - дали искат да живеят в България или в чужбина. Те търсят гъвкавост и качествена среда за живот.

В България вече има инвеститори, които са построили или преустроили сгради, в които всички апартаменти са за отдаване под наем. Това се отнася и за затворени комплекси с къщи. Инвестицията е добра, тъй като собственикът винаги може да продаде бързо и на висока цена тези обзаведени жилища в качествена сграда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти