До 2 октомври участниците в изборите подават в Сметната палата първите данни за предизборната си кампания

Единният регистър по Изборния кодекс – ЕРИК, в Сметната палата е отворен за подаване на информация от участниците в предстоящите избори за кметове и за общински съветници.

Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите – партии, коалиции и инициативни комитети, са длъжни да представят в Сметната палата в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания, т.е. до 2 октомври 2019 г. включително, следните данни за включването им в ЕРИК:

– обстоятелствата за вписване в регистъра на Софийски градски съд (по чл. 17 от Закона за политическите партии);

– наименованието на коалицията и наименованието на инициативния комитет и имената на лицата, които ги представляват;

– на партията, която е определена от коалицията да отговаря за приходите, разходите и счетоводната й отчетност;

– имената на лицето или лицата, които отговарят за приходите, разходите и счетоводната отчетност;

– имената на дарителите, видът, целта, размерът или стойността на направените дарения;

– имената на кандидатите и на членовете на инициативните комитети, които са предоставили средства, и размерът на средствата;

– декларациите за произхода на дарените средства, декларациите за произхода на средствата на кандидатите и на членовете на инициативните комитети;

– наименованията на социологическите агенции и на рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които партиите, коалициите и инициативните комитети работят.

Участниците в изборите трябва да подават и по време на кампанията всяка следваща нова информация от изброените групи за вписване в ЕРИК, като срокът за това е до 7 дни от възникването й, съобщават от Сметната палата.

Подробни указания и образци на документи са публикувани на интернет страницата на Сметната палата.

С цел да подпомогне участниците да спазят законовите си задължения за предстоящите избори, Сметната палата изготви и изпрати брошура до всички участници, регистрирани в ЦИК за изборите и до всички ОИК – за предоставянето й на участниците, регистрирани в ОИК. Изготвени са и видеоклипове с разяснителна информация, които се излъчват по БНТ.

Съгласно Изборния кодекс за неподаването на задължителната информация за включване в ЕРИК на лицето, което представлява партията или инициативния комитет, или на лицата, които представляват коалицията, се налага глоба от 3000 до 10 000 лв.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.