Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 февруари 2019

Икономът на Ким пратен във Виетнам Подготвя срещата САЩ-КНДР

Четирима ранени при нападение с нож в Марсилия

Над 700 аптеки в страната няма да работят утре в знак на протест

Затварят за ремонт улица „6-и септември“

Двама кредитори искат фалит на „Евроманган“ Работници настояват за прекратяване на концесията на неработещата мина

Пишат нов вариант на „бонус-малус“ Шефът на КФН Карина Караиванова отива в ЕБВР

Депутатът от ГЕРБ Станислава Стоянова: В края на този мандат възнагражденията на педагозите ще са два пъти по-високи, спрямо 2017 г. В Павликени народният представител посети ДГ „Слънце“, разговаря със земеделски производители

Почетоха паметта на Левски в Сърбия

Румен Радев: Портретите на Левски висят в много кабинети като икони в запусната черква Още ли народната работа стои над всичко или вече просто й казваме политика, попита президентът

Журито на „Мастършеф“ тества хоби-готвачите в нова кухня Шеф Андре Токев, шеф Петър Михалчев и шеф Силвена Роу показаха умения на световна класа

383 случая на агресия срещу медици през 2019 г. Пет са ефективните присъди от 2011 до 2018 г.

Вижте какво ще решава Министерски съвет утре, 20 февруари 2019

„Трубадур“ – оригиналът Операта така, както я е написал Верди

Удължават срока за касовите апарати (обзор) Софтуерът за управление на продажбите трябва да бъде подменен до 30 септември

До 200 лева вдигнаха заплатите в армията Средно по 10% повече за 28 000 души

Близо 28 000 униформени у нас вече се разписват за по-големи заплати. Средното увеличение от 10%, което влезе в сила от 1 януари, в зависимост от опита и званието варира в диапазона от 70 до 200 лв. Това обясниха за “Труд” командири на войскови части. Според тях принципът е справедлив – процентът е по-голям за нисшите чинове – до 15%, и по-малък за старшите и висшите офицери – до 11%.

По новата методика на изчисление на заплатите, която залегна чрез поправка на военния закон, бонусът зависи от длъжността и задачите, които трябва да се изпълняват. Целта е да се намерят кандидати за войнишките специалности, за които няма желаещи – пехотинци, танкисти, механик-водачи, шофьори, редници за бойни разчети и т.н. Там недостигът на войници и сержанти е най-голям и затова увеличението на парите е по-сериозно. Така например основната заплата на сержантския състав в бойните части се вдига със 100 – 150 лв.

Новият механизъм за изчисление на заплатите на редовия състав се възприема положително от униформените. Причината е, че парите досега зависеха единствено от звездичките на пагона. Така например офицери с едно и също звание – в щаб и в бойна част взимаха еднакви заплати. Разликата обаче е, че единият командва войници и техника, а другият носи папки и пише планове.

Въпреки добрите промени, в края на януари новите заплати не са получени навсякъде в отбраната, признаха пред вестника униформени. Предполага се, че увеличението ще получат със задна дата през февруари.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. От 10 години насам през 2017 беше първото увеличение в м.о./ средно по 100лв. за войнишкия и серж.състав /Тази година очаквахме малко по сериозно увеличение ,но отново бяхме разочаровани с увел. 60-120лв. /според стажа/Офицерски състав не го коментирам защото армията е затлачена от длъжности по щабове и служби в м.о. на пенсийка и заплата и от части на тях дължим заслугите за тези смешни увеличения.

 1. Ми то останаха там само враскари и рушветаджии за първа категория.

 2. Ако те набара Тишков или Гуси ти истина мястото за тази истина.

 3. абсолютна лъжа!
  Моля ви,не пишете глупости…поинтересувайте се малко поне!
  Увеличението на взводен командир(офицер) в бойно формирование е 3% .. около 38 лева!
  Мислете как ще работят хората … след поредната лъжа!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.