До 200 лева вдигнаха заплатите в армията

Средно по 10% повече за 28 000 души

Близо 28 000 униформени у нас вече се разписват за по-големи заплати. Средното увеличение от 10%, което влезе в сила от 1 януари, в зависимост от опита и званието варира в диапазона от 70 до 200 лв. Това обясниха за “Труд” командири на войскови части. Според тях принципът е справедлив - процентът е по-голям за нисшите чинове - до 15%, и по-малък за старшите и висшите офицери – до 11%.

По новата методика на изчисление на заплатите, която залегна чрез поправка на военния закон, бонусът зависи от длъжността и задачите, които трябва да се изпълняват. Целта е да се намерят кандидати за войнишките специалности, за които няма желаещи - пехотинци, танкисти, механик-водачи, шофьори, редници за бойни разчети и т.н. Там недостигът на войници и сержанти е най-голям и затова увеличението на парите е по-сериозно. Така например основната заплата на сержантския състав в бойните части се вдига със 100 - 150 лв.

Новият механизъм за изчисление на заплатите на редовия състав се възприема положително от униформените. Причината е, че парите досега зависеха единствено от звездичките на пагона. Така например офицери с едно и също звание - в щаб и в бойна част взимаха еднакви заплати. Разликата обаче е, че единият командва войници и техника, а другият носи папки и пише планове.

Въпреки добрите промени, в края на януари новите заплати не са получени навсякъде в отбраната, признаха пред вестника униформени. Предполага се, че увеличението ще получат със задна дата през февруари.

Коментари

Задължително поле