До 400 000 лева глоба за скъпи международни разговори в ЕС

От 15 май цената за повикване не трябва да надвишава 0,19 евро цента на минута

Таванът за съобщение е 0,06 евро цента

От 20 000 до 400 000 лева глоба ще плащат телекомите, ако предлагат скъпи международни разговори в ЕС на абонатите си. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, качени за обществено обсъждане.

Санкцията ще се налага, ако операторът прилага цени на дребно (без ДДС) за обаждане в рамките на ЕС надвишаващи 0,19 евро цента на минута и над 0,06 евро цента за текстови съобщения.

В кроя на миналата година евродепутатите приеха пакета за телекомите, който ограничава цените на обажданията. Той трябва да влезе в сила от 15 май 2019 г.

От 5000 до 50 000 лева ще е глобата, ако телекомът не активира регулираната тарифа в рамките на един работен ден, пише още в закона.

Минималните размери на предвидените санкции са съобразени с факта, че те ще се отнасят не само за действащите големи оператори в България, но и за такива със значително по-малък обем приходи и пазарен дял, обясняват вносителите от министерство на транспорта.

Средната стандартна цена в ЕС на фиксирано или мобилно повикване в рамките на съюза е три пъти по-висока от тази за национално повикване, показват данни от проучване на Европейската комисия на пазара на електронни съобщения през 2017 и 2018 г. При съобщенията разликата е над два пъти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес