ДПС с реален шанс да спечели избори и възходът на национализма - какво друго се случи на изборите

Възходът на ПП “Величие” вече е ясен и до болка анализиран - кампания в социалните мрежи, срещи на крак, контакт с избирателя, социологията въобще не ги хвана. Но какво друго се случи на изборите, което си струва да се отбележи?

На първо място е редно да се каже - огромен успех освен “Величие” няма. ГЕРБ спечелиха изборите, но губят 139,000 гласа. Със 530 000 гласа те задържат първото място заради активността, но вече може да не са незаобиколим фактор в политиката.

ДПС успя да вземе 17% от вота. През 2014 година те показаха, че прословутият им твърд електорат може да достигне почти 490 000 души. Това значи, че възможността ДПС да спечели избори е съвсем реална. Те остават единствената партия с желязна кадрова политика и пълна стабилност във всяко отношение. Това ще продължи да дава дивиденти. 

ВМРО също са интересен казус - на парламентарните избори те се сриват до 0,99% и пропускат дори да вземат държавна субсидия, а на европейските избори силна кампания на Ангел Джамбазки доведе резултата му до над два пъти по-висок от този за парламента - 2,1%. Посланието е напълно еднозначно - ВМРО все още има верен електорат, но той се припознава изцяло в Джамбазки, а не със сегашното ръководство.

Успехът на “Величие” засенчи този на ПП МЕЧ, за която имаше сериозни съмнения от самото начало. С близо 3% резултат на тези избори, влизането им на следващите избори е твърде вероятно. С инерцията на “Величие” можем да видим сериозен растеж на националистическите, предимно леви формации с по-позитивен тон към Русия. 

От големите губещи са и “Възраждане”. За първи път от началото на политическата криза те губят гласове. От 358 хиляди гласа през 2023 г., те спадат до едва 281 хиляди гласа сега. Вече няма да имат комфорта да са единствената партия, която  изповядва националистическата идеология и ако не измислят с какво да се отличат, рискуват да бъдат “превзети” от новите.

"Има такъв народ" също може да са доволни от своя резултат. Макар да са все още много зад рекордните си нива при първите избори, те се стабилизират и дават ясна заявка, че ще са гарантиран носител на антисистемния, протестен вот още дълго време. Всъщност, случващото се при тях продължава да бъде идентично с това на "Движение пет звезди" в Италия, които започнаха като партия на известен комик и макар да загубиха своята инерция, до ден днешен имат непоколебим електорат.

Спадът на ПП-ДБ също е впечатляващ. С 290 000 гласа те са вече и под резултата на ДБ през 2021 година, преди да се появи ПП. Няма какво повече да се каже за техния разгром.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари