Дуа Липа - Мома балканка

Три дами са кралиците на музиката през тази година. Така излиза, след като станаха ясни номинациите за музикалните награди “Грами”. Без никаква изненада първите две са Бионсе и Тейлър Суифт. Третата дама е новата британска икона - Дуа Липа. Младите вероятно няма да питат коя е тя, защото смуглата красавица има милиарди гледания в YouTube, но вероятно и те с почуда биха полюбопитствали откъде са балканските ѝ корени.

Е как откъде, от Прищина - само на 330 километра с кола от София. Дуа Липа е втората етническа албанка от Косово, която се качва на върха на световната поп сцена. Преди нея това направи Рита Сахатчиу Ора или просто Рита Ора. Семействата и на двете звезди бягат от Прищина, заради репресиите от милициите на диктатора Слободан Милошевич.

Рита, която е с пет години по-голяма от Дуа, стана световна звезда преди десетина години с дебютните си сингли и бързо се завъртя в световните класации. За нейно съжаление освен няколко номинации за Британските музикални награди и много пикантни скандали около себе си, тя никога не успя да завладее върховете на поп музиката.

Освен албанските им корени, Рита и Дуа деляха и сърцето на един и същи мъж - най-богатия диджей в света - Келвин Харис (с нетно богатство от около $300 млн.). Един от най-големите хитове на Дуа Липа е точно с шотландското момче. Още по-интересното е, че Харис беше гадже дълго време и с една от другите номинирани за “Грами” - Тейлър Суифт.

Хитът “One Kiss” на Дуа Липа с Келвин Харис се завърта в ефира през 2018-а. Парчето веднага се качи на първо място в UK чарта и остава най-дълго на това място от всички женски вокали през цялата година. Талантливата албанка печели “Грами” за изгряваща звезда през 2019 и най-добра песен на Британските музикални награди.

Успехът на “One Kiss” помага на едноименния албум да се превърне и в най-слушаният (стриймвания) в музикалната платформа Spotify.

Две години по-късно, едновременно с коронавирусната пандемия и със същата мощ, славата изригва с излизането на втория албум на Дуа Липа - “Future Nostalgia”, който веднага се превръща в лидер във Великобритания и ѝ носи онези конкретни шест номинации “Грами”, включително и в категорията “Албум на годината”. Водещата песен в тавата - “Don’t Start Now” достига до второ място в двете най-важни световни класации в света - UK Singles Chart и US Billboard Hot 100. Хитът е един от четирите, които остават през цялата година 2020 в Billboard, но Дуа Липа е единствената дама с песен в тази компания.

Дуа е родена на 22 август 1995-а в Лондон. Семейството ѝ е от Прищина. Майка ѝ се казва Анеса Липа. Баща ѝ Дукаджин Липа е рок музикант, който създава собствена група в Косово. Етническото напрежение в бившата югославска провинция принуждава семейството да избяга във Великобритания. Дуа посещава реномираното училище “Силвия Янг Тиътър”. Има брат и сестра - Джин Липа и Рина.

Баща ѝ получава предложение за работа в родината си и той се подлъгва да се върне с цялото си семейство в Прищина няколко години и Дуа се прехвърля в местно училище. Момичето обаче не издържа в провинциалната балканска реалност и се връща сама в британската столица на 15-годишна възраст за следва мечтата си.
Работи в клубове и като модел и пробва свой канал в интернет. Опитва се да се промотира пред продуценти и други артисти. Така тя се свързва с Марлон Рудет, който я насърчава, да запише демо парчета, които от 2012 насам тя качва в SounCloud.

Песните ѝ привличат вниманието на мениджъра на Лана Дел Рей, който сключва договор с нея към “Уорнър Мюзик”. Това позволява работата ѝ с многобройни прочути американски продуценти като Емил Хейн и Родни Джеркинс върху направата на дебютния ѝ албум. В лятото на 2015 г. се появява първият ѝ сингъл New Love. През месец декември следва Be the One, пуснат за пръв път в немските чартове.

Във Великобритания я добавят след смяната на годината към списъка на BBC Sound на 2016, който прогнозира най-обещаващите изгряващи звезди в музикалната индустрия за следващата година.

Днес Дуа Липа е на кориците на всички световни списания, в клюкарските вестници и сайтове, защото милиони я следват в инстаграм, а любовните ѝ истории са топли и пикантни като люта балканска чорба.

 

Тя е направо пристрастяваща

Трябваше да направя дует с Дуа и си казвах, че се налага да я харесам. Когато се срещнахме, се впечатлих от страхотната ѝ енергия. Тя е невероятна - направо наркотично пристрастяваща към себе си. В повечето случаи работиш и не се обвързваш с човека отсреща, но аз го направих с нея. Процесът на запис е най-важното и ако в студиото няма страхотна атмосфера, докато създаваща песен, тогава не си струва да останете да започвате изобщо.

Мартин Гарикс, музикален продуцент и диджей

 

Мечтаех за дует с нея

Открих музиката на Дуа Липа благодарение на интернет преди няколко години - къде другаде. Последният албум, който ме накара да се влюбя в нея и да замечтая да направим дует беше “Break My Heart”. Оказа се, че и тя искала същото и така се свърза с мен. Покани ме да запишем “Fever”, но заради проблемите с пандемията това не се случи веднага. Наложи се да работим по нов начин - да обсъждаме идеите по телефона, да пращаме партиите през интернет, да измислим идеята за клипа. Най-забавното в цялата история беше, че тя трябваше да научи френски... и се справи отлично.

Анжел, белгийска попзвезда

 

Свързахме се през туитър

Истината е, че станахме приятели първо в Twitter. Бяхме се виждали на едно афтърпарти след някакво шоу, казахме си по едно “Здрасти!” и толкова. Чак, когато търсех вокал за “One Kiss” (летният хит на 2018 г. със 700 милиона гледания в YouTube, б. р.), се свързах с нея през Twitter. Не очаквах, че ще приеме толкова бързо. Останалото беше като в приказка - говорихме, записахме, работихме с удоволствие и накрая направихме този велик хит.

Келвин Харис, шотландски диджей

Възпитана от рокендрола

Един от най-великите рокмузиканти на бивша Югославия, басистът и основател на легендарната сараевска банда “Ватрени полюбац”, Шеки Ходжа, има пръст в музикалната магия във фамилията Липа. Шеки, който живя и работи повече от седем години в София, разказа за “Труд” за началото на кариерата на Дукаджин Липа и за Дуа.

“Бяхме убедени, че тя ще стане страхотна певица, но не сме предполагали, че ще стигне световния връх. Тя израсна в рокаджийско семейство. Бях първият продуцент на баща ѝ, когато прохождаше в музиката. После цялата банда станаха страхотни рокаджии. Преди години, когато за Дуги се върна с цялото семейство се върна в Прищина през 2006-а, ѝ ме представи така: “Виж Дуа, това е бащата на рокендрола и първи ми подаде ръка”. Тогава тя ме прегърна. След това редовно се виждахме, но те се върнаха обратно в Лондон.

Коментари

Задължително поле