Дунавско хоро се изви край паметника на "Бдинци" за Деня на независимостта

Послучай 112-та годишнината от обявяването на независимостта на България тържествена церемония се състоя на централния площад „Бдинци“ във Видин, където се издига паметникът на славния Трети пехотен бдински полк. Празникът включваше изпълнения на градския духов оркестър и приключи с прочутото дунавско хоро. Сред официалните лица бяха кметът на общината д-р  Цветан Ценков, областният Момчил Станков, депутати и представители на видинската митрополия. 

В словото си кметът определи 22 септември като съдбоносна дата в нашата история – символ на българския държавен суверенитет. Тя е свързана със знаменития манифест, който княз Фердинанд прочита на 22 септември 1908 година, когато в старата българска столица Велико Търново прозвучават думите: „Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска.“  

Градоначалникът на Видин отбеляза, че делото на Съединението на Княжество България и Източна Румелия не би било завършено без признаването на страната ни за независима. Така тя възвръща международния си авторитет и тръгва по пътя на своето развитие редом с останалите европейски държави. По традиция бе отдадена почит пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. Бяха положени венци и цветя пред Паметника на Трети пехотен бдински полк, част от който беше възстановена в навечерието на годишнината. 

Коментари

Задължително поле