Дълговете на МБАЛ „Свети Мина” в Пловдив се стопили до 500 000 лв.

Дълговете на МБАЛ „Свети Мина” в Пловдив, които бяха надхвърлили 2 млн.лв., са се стопили до 500 000 лв. текущи задължения, които в момента има бившата Първа градска болница към различни кредитори и доставчици.

Това стана ясно покрай протестния митинг в понеделник на лекарите и медицинския персонал от здравното заведение, които блокираха за десетина минути движението в района на колелото пред Централна жп гара заради забавеното изплащане на месечните им възнаграждения за месец май.

Оказа се обаче, че те са преведени от градската управа още на 7 юли (петък) , но след банковите транзакции и заради почивните дни са постъпили по сметките на служителите на МБАЛ „Свети Мина” едва на 10 юли (понеделник). Кметът на Пловдив Иван Тотев обяви, че общината е превела поредна финансова инжекция от 2 млн.лв. на лечебното заведение и по този начин е изпълнила всички поети ангажименти за оздравяването на бившата Първа градска болница, но голяма част от седемцифрената сума са усвоени от кредиторите й.

11pl4002-2Според градоначалника трябва незабавно да се пристъпи към сливане на двете общински болници – „Свети Пантелеймон” и „Свети Мина”. Овалната сграда край колелото пред Централна жп гара ще продължи да функционира като медицински център, като там ще бъде преместен ДКЦ 6 (Диагностично-консултативен център), на чието сегашно място на улица „Любен Каравелов” 5 край хотел „Лайпциг” пък ще бъде изграден многоетажен паркинг.

Директорът на МБАЛ „Свети Мина” д-р Генади Странджев увери , че предстоящото сливане с МБАЛ „Свети Пантелеймон” ще доведе само до преструктуриране на няколко отделения, а според кмета на Пловдив Иван Тотев са възможни съкращения само в административния сектор.

Лекарите и медицинските сестри от бившата Първа градска болница настояват обаче за спешна среща с кмета Тотев, ресорния за здравеопазването негов заместник Розалин Петков и общинските съветници и искат ясни гаранции за заплатите си за юни и юли, за които са нужни по 256 000 лв. месечно, а договореният бюджет е за едва 206 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България