На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Макрон проведе втора среща от дебата за „жълтите жилетки“

Никълъс Холт ще играе Толкин в биографичния филм за писателя

Тръмп прие пратеника на Пхенян

10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

Държавата готви нови мерки за безопасност на асансьорите

Снимка: Архив

Нови мерки за безопасност предлагат институциите срещу продължаващите трагични случаи с асансьори в България. Според тях обаче трябва да се работи повече за обучение на ползвателите на съоръженията. От бранша пък са на мнение, че липсата на поддръжка и контрол върху асансьорите са причина за инцидентите.

За по-малко от два месеца двама души загубиха живота си при инциденти с асансьори. И при двата трагични случая разследващите от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор откриха нарушения при поддръжката и експлоатацията на асансьорите. Затова и от Министерството на икономиката предлагат нова наредба за безопасността на съоръженията.

„Очакваме да бъде изготвена пътна карта, нека работната група си свърши работата. Трябва да има и нови мерки по отношение на безопасността на тези съоръжения, като визираме предпазна кабинна врата, щит и други мерки, които са изключително важни“, каза по ТВ Европа Лъчезар Борисов, зам.-министър на икономиката.

Техническата поддръжка обаче е само част от мерките за подобряване на безопасността в асансьорите. Според зам.-председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Кирил Войнов ще се наблегне и на обучения за използването им.

„Хората не са готови, заявявам го съвсем отговорно. Имах възможност да разговарям и с ваши колеги – трябва да започне подготовка още от най-ранна детска възраст. Нашата цел е за подготовка и обучение на хората, когато влязат в асансьора“, обясни Войнов.

Инж. Валентин Маринков от българската асансьорна асоциация обясни, че е нужно възможно най-бързо да заработи електронен регистър на асансьорите, защото без него се създават условия за рекет.

„Каква е причината досега да няма такъв регистър? Той е трябвало да заработи 2014-2015 г. и не се е случило, според нас защото има сили в държавната администрация и не само в нея, да няма ред, да няма правила, да няма проследимост и в крайна сметка да има корупция. Когато няма регистър, когато не се знае каква е бройката на асансьорите, когато не се знае какво е състоянието на асансьорите, кой каква работа е свършил, тогава, когато фирмите са неизрядни, те са готова жертва за рекет“, каза Маринков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.