Държавата наля близо 800 000 лева за старчески дом и го изостави

Нужни са още около 400 000 лева за довършването на сградата в еленското село Тодювци

Държавата е наляла близо 800 000 лева в сграда за старчески дом в еленското село Тодювци, но след това го изоставила. За довършване на проекта са необходими още около 400 000 лева. Кога ще стане това обаче не е ясно. В същото време има належаща нужда от такова социално заведение, а недоизкараната постройка вече е започнала да се руши.

"Гледаме с болка тази разсипия. Ловците в селото наобикалят имота, за да го пазят от посегателства, но трябват и пари, и стопани. Толкова стари хора чакат за такъв дом, а ние го имаме и той не може да заработи", негодуват балканджии.

Милеещи за сградата, която е бивш детски дом закрит през 2000 година, неведнъж са алармирали с писма държавните институции. Писали са и до премиера Бойко Борисов. На място преди време идвали експерти, направили оглед, но нищо повече не се случило.

"Проблемът е голям, но в момента няма финансиране за такива дейности. Тепърва ще се разработва стратегия за дългосрочна грижа, включително и за възрастни хора и тогава се надяваме, че и за този дом ще бъдат осигурени пари", коментира пред "Труд" кметът на Елена инж. Дилян Млъзев.

Сумата, която се очаква да бъде отпусната ще бъде вложена в отоплителна система, кухненски блок и оборудване на стаите.

Инвестираните до сега средства дошли от Социалния инвестиционен фонд, който после бил закрит и финансирането секнало. Осем години след затварянето на детския дом бил одобрен проект именно по Социалния инвестиционен фонд. Всяка година еленската община кандидатства по различни програми за финансиране на сградата, но пари не идват. Последният проект е бил преди 4 г. по програмата “Растеж и устойчиво развитие на регионите”, чрез който били поискани 351 000 лева.

Предвижда се, ако приютът заработи, да бъдат настанени 50 души, както и да бъдат разкрити 20 работни места. Това ще съживи Тодювци, тъй като селото включва и над 18 балкански махали.

"Има местни хора, които работят във Велико Търново и Горна Оряховица, идват си през почивните дни. Ако има работа тук, няма да пътуват. Това обикновено са млади семейства с деца. Дори биха се върнали за постоянно фамилии кореняци от Варна и Добрич, които имат наследствени къщи в селото и ги поддържат", твърдят местни жители.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България