Ван се вряза в минувачи в Торонто, деветима са загинали (ВИДЕО)

На 24 април 2018 да почерпят

Изложба на Гергана Минкова

Гениалните доктори „клъцни-срежи” Холивудските знаменитости дължат „естествения” си вид на виртуозни пластични хирурзи

Роналдо срещу германци – 22 мача, 26 гола (ИНФОГРАФИКА)

Върхът на Джеймс Бонд Интерактивни изживявания с автомобилите на Агент 007

Вижте как Кейт и Уилиам излизат от болницата с новородения принц

Александра Богданска-Петканова на почивка без мъжа си

Шофьор на претъпкан бус “вежливо” подхвърлил 30 лева подкуп на пътни полицаи

Спираме да ядем боклуците на Европа В София бе обсъдено бъдещето на здравните системи

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич настоя за отмяна на присъдата му за геноцид

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 24 април 2018

Д-р Мирослав Ненков: Таксата при общопрактикуващите лекари трябва да се увеличи

МО купува леки коли за един милион

Държавата получи Среден 3.20 за грижата за децата Национална мрежа за децата представи годишния си доклад в парламента

Национална мрежа за децата представи в Парламента годишния си доклад „БЕЛЕЖНИК 2017: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“, който оценява изпълнението на ангажиментите на различните държавни институции в политиките, касаещи грижите за децата и семействата.

Изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов заяви, че тази година се отчита лек спад в изпълнението на държавни ангажименти и средният годишен успех в „Бележник 2017“ е Среден 3.20. През предишната година общата средна оценка на институциите бе 3.28 и това беше най-високия успех през годините.

Областите с най-висок успех са „Здравеопазване“ и „Образование“ – съответно с оценки Добър 3.64 и Среден 3.44. В здравеопазването се оценява положително намаляването на детската смъртност и усилията за приоритизиране на майчиното и детско здраве. В областта на образованието повишението на оценката се дължи на напредъка в областта на училищното образование и на ангажиментите, свързани с приобщаващото образование, част от новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Област „Правосъдие“ получава оценка Среден 3.05, тъй като реформата на системата за детско правосъдие все още не е факт, въпреки че през 2016 г. Министерството на правосъдието изработи проект на закон, който да замени остарялото законодателство в областта. Председателят на КВДМС Славчо Атанасов информира, че законопроектът за детско правосъдие ще влезе скоро за обсъждане в парламента.

Област „Семейство и алтернативни грижи“ получава оценка Среден 3.01 тъй като въпреки заявения ангажимент на държавата за подкрепа на родителите и гарантиране правото на детето на семейство чрез създаване на превантивни и алтернативни услуги за грижа за деца и закриване на специализираните институции, на практика продължава да липсва цялостен подход за подкрепа на детето и семейството и почти същия брой деца продължават да живеят във формална грижа, въпреки закриването на голяма част от институциите за деца.

Най-ниската оценка в „Бележник 2017“, както и в предишните години, е в област „Общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето“ – Среден 2.86. За пета поредна година не се отчита напредък по ангажимента за създаване на специално звено, което да разглежда случаи на дискриминация срещу деца; страната ни продължава да бъде една от трите страни членки на ЕС, които нямат специализиран омбудсман по правата на детето; продължава да има практики на дискриминация и неравно третиране на деца бежанци, деца с увреждания и деца от ромски произход по отношение на достъпа им до качествено образование, здравеопазване и адекватна жилищна и социална среда.

„Ние сме запознати с доклада „Бележник“ и препоръките ви на практика са предстоящите задачи в нашия мандат“, коментира Деница Сачева, зам.-министър на образованието. Тя визира високия дял на децата, които отпадат от училище – близо 20% са извън образователната система и най-често причината за това е бедността. Другата голяма тема е приобщаващото образование, където предстои изменение на държавния образователен стандарт, за което вече е сформирана работна група. Третата голяма тема е за възпитателните училища интернати (ВУИ) и социално-педагогическите интернати (СПИ), които са на подчинение на МОН и за чието поетапно закриване също се работи.

Настоящото издание на „Бележника“ е още по-специално, тъй като предлага нов подход за въвличането на деца, млади хора и възрастни в изработването му. За първи път освен експертния доклад бе подготвено и специално издание „Бележник 2017: Как децата, родителите и професионалистите оценяват държавата?“. Текстът отразява консултации и проведени фокус групи с близо 900 деца, млади хора, родители и професионалисти и показва как те усещат в реалния си живот държавните политики и ангажименти към самите тях и какво ги вълнува и притеснява най-много. Вижте детския бележник ТУК

Вижте експертния „Бележник 2017“ ТУК

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.