Държавният ВиК холдинг решава сухия режим в шуменски квартал

Цветелина Георгиева

„Български ВиК холдинг“ ЕАД ще съдейства с финансиране за решаването на водния проблем на жителите на шуменския квартал „Мътница“, като първи етап от проекта за възстановяване на водопреносна система „Мътница“.
Това стана ясно на проведена в сряда среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството между министър Петя Аврамова, Илиян Илиев и Иван Иванов от ръководството на държавната компания, областният управител на Шумен Стефан Желев, кмета на града Любомир Христов и управителя на „ВиК Шумен“ Жанета Панайотова.
Около 1000 жители на квартала са засегнати от сухия режим заради продължителното засушаване и намалялото количество вода във водоизточника, който го захранва.

Хората протестират всеки ден по улиците на Шумен и скандират "Искаме вода, имаме права", проведоха и среща с градоначалника, на която получиха обещание за намиране на средства.

За да се реши проблемът за кв. „Мътница“, се предвижда да бъде възстановен и въведен отново в експлоатация дълбок сондаж, който е част от водопреносна система „Мътница“. Прогнозната стойност е около 370 000 лв. Изпълнението на дейностите ще се поеме от „Водоснабдяване и канализация“ ООД - Шумен, съобщават от МРРБ.
Водопреносна система „Мътница“, която не е в експлоатация повече от 30 години, включва още шест сондажа и съоръжения. След като бъде възстановена, системата може да осигури алтернативно захранване с питейна вода за жителите на Шумен. Чрез въвеждането ѝ в експлоатация количеството вода, което се подава от язовир „Тича“ за града, ще бъде намалено с 25%.

Коментари

Задължително поле