Дъщерята на Леонид Брежнев се пропива и свършва в психиатрия

Галина Брежнева не се лишава от нищо през живота си.

Разглезената кремълска принцеса викала от мерцедеса си: “Този свят е мой!”

Внучка ѝ Галина също се лекува от алкохолизъм

Галина Брежнева, дъщерята на първия човек в бившия СССР Леонид Брежнев, генерален секретар на ЦК на КПСС, има и щастието, и нещастието да носи проклятието на “кремълска принцеса”.

Тя е родена през 1929 г., когато баща ѝ е партиен функционер от среден ранг в Уралска област, но още от младостта си не е лишавана от нищо, защото таткото бързо се изкачва по стълбицата на партийната и държавната йерархия.

Влюбва се в акробат

Галина никога не работи, тя просто се наслаждава на живота. Свиква да получава всичко с едно щракване на пръсти. Като студентка се влюбва в 42-годишния акробат Евгений Милаев, когото вижда на арената, зарязва всичко и хуква с него по гастроли. По телефона крещи на вбесения си баща, че е готова на всичко, да работи в реквизита на цирка, да гледа двете деца-близнаци на любимия си, чиято майка е починала при раждането, но да е заедно с него.

Така и става. В края на краищата Леонид Брежнев се съгласява на този ранен брак, който се отразява добре на разглезената му дъщеря. Тя става прилежна домакиня, гледа децата на мъжа си, ражда му дъщеря, която кръщават Виктория на нейната майка. Милаев е този, който ѝ купува скъпоценности, кожени палта, носи ѝ от чужбина скъпи тоалети и чанти. От еквилибрист той се издига до герой на социалистическия труд и директор на Московския цирк. Бракът им обаче продължава 10 години. Виктория е на 3, когато родителите ѝ се развеждат заради изневяра на Евгений с млада акробатка.

Внучката на Брежнев - Виктория, с дъщеря си Галина.

Бяга с фокусник

Галина отново се впуска в бохемския си начин на живот, а детето отглежда баба му. Следващото увлечение на 33-годишната Брежнева е 18-годишният илюзионист Игор Кио. Двойката се разписва в гражданското в делничен ден и бяга в Сочи. Леонид Илич е бесен. Служители на Държавна сигурност са изпратени след младоженците, паспортът на Кио е отнет и по-късно му е върнат без печат, а Галина е откарана в Москва. Бракът по документи продължава само 10 дни, но двамата продължават да се срещат още около три години по хотели и квартири на приятели. Връзката им съвсем заглъхва, когато Брежнев става генерален секретар на партията.

Леонид Брежнев с правнучката си Галина, наследила порока на баба си.

Балетист я изоставя

Човекът, заради когото Галина започва да посяга към чашката, се казва Марис Лиепа и е балетист. Той ѝ обещава, че ще се разведе и ще се ожени за нея, тя му помага в кариерата. И така - пет години. Лиепа все пак избира да остане при жена си, което съкрушава кремълската принцеса, несвикнала нещо да ѝ бъде отказвано. Тя все повече пие, тича от купон на купон, лети по нощните улици на Москва с мерцедес и крещи: “Този свят е мой!”

Брак с военен

Когато Галина е на 41, в живота ѝ се появява младият, красив и силен военен Юрий Чурбанов, на 34 години. Той е майор от вътрешни войски, сериозен, спокоен, практичен - няма как да не се хареса на Леонид Илич, който дава благословията си за брак. Чубанов бързо получава всички привилегии, полагащи се на зетя на първия човек в държавата - просторен апартамент в центъра на Москва, вила в Подмосковието, чуждестранен автомобил и висока длъжност - началник на политическия отдел на вътрешните войски. Юрий Михайлович израства до поста първи заместник-министър на вътрешните работи.

Приказката свършва със смъртта на Брежнев през 1982 г. Отначало понижават Чубанов в длъжност, а през 1987 г. той е обвинен в корупция и осъден на 12 години затвор, конфискация на имуществото и лишаване от генералски чин. Галина на практика е поставена под домашен арест на вилата, където се отдава на пиянство.

Пълно падение

До 1990 г. тя изпраща колети на мъжа си в лагера, но нито веднъж не отива на свиждане - заради алкохолизма краката почти не я държат. Когато излежава присъдата си, Чубанов я намира на вилата, заобиколена от планини от празни бутилки и в компанията на случайни другари по чашка. Това е единствената им среща. Нейни познати разказват, че московската ѝ квартира е буквално разграбена от непознати, които тя кани, за да споделят бутилките. Кожените палта са продадени, картините и бижутата - откраднати.

В такъв момент я заснема екип на Би Би Си и пуска документалния филм “Галина, дъщерята на Брежнев”. На него са показани някогашното благополучие и настоящото мизерно съществуване на “първата дъщеря” на СССР. За заснемането на филма допринасят двете заварени деца на Галина от мъжа ѝ Милаев, които водят екипа в жилището на мащехата си. Виждайки лентата, дъщеря ѝ Виктория, която до този момент не иска да има нищо общо с майка си, решава да ѝ помогне и я настанява в психиатрия. В противен случай алкохолизираната Галина е заплашена да остане на улицата. Заради тълпите от непознати, които денонощно изпълват жилището ѝ, тя може да бъде изселена. В психиатричната клиника дъщерята на Брежнев умира от инсулт през 1998 г. Въпреки че е заменила луксозното си жилище за две - за нея и за Виктория, накрая няма пари дори за кутия цигари.

Правнучката на Първия открива Бога

Дъщерята на Галина също няма желание да работи, живее от продажбата на имотите, които майка ѝ успява да спаси от конфискация, но накрая попада в ръцете на измамници и губи част от парите си. Тя ражда дъщеря през 1973 г., която кръщават на баба ѝ - Галина. Оказва се, че правнучката на Брежнев е наследила порока на баба си. Още щом заживява самостоятелно, тя се отдава на алкохола. Бързо пропива жилището си, развежда се с мъжа си, спи по детски площадки, събира празни бутилки. В един момент майка ѝ се вижда принудена да я изпрати в психиатрична клиника, както години преди това е направила със своята майка.

Журналисти научават за съдбата на правнучката на Брежнев и се намира неизвестен благодетел, който ѝ подарява жилище. Галина излиза от психиатрията след половин година и става социален работник - помага на самотни пенсионери. Става набожна, взема си куче. Не се сърди на майка си Виктория, която почива от рак през 2018 г. Единствените, които приема за свои роднини, са близнаците на Евгений Милаев - същите, които допринасят баба ѝ да отиде в психиатрия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл