Д-р Александър Симидчиев: Не предвиждам да има втори пик на заболели от COVID-19 у нас

Александър Симидчиев

Не предвиждам да има втори пик на заболели от COVID-19 у нас. Въпреки това коронавирусът ще стане петият вариант на настинките - малко по-тежък и неприятен, но ще бъде по-спокойно, защото имунната ни система вече се е срещала с него. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев по БТВ.

Той обясни, че 6 месеца след появата на вируса човечеството има много повече информация за това какво прави инфекцията, с каква скорост се разпространява и какви са последиците от нея.

"Умора има както в населението, така и във вирусния процес. Все пак той изчерпва възприемчивите и рисковите хора. Когато се въведат мерките и хората помислят два пъти преди да общуват помежду си, епидемичният процес не може да протече по бурен начин", обясни Симидчиев.

Според пулмолога теорията, че пикът е минал по време на грипната епидемия, е доста невероятна. По думите му е имало ясен път откъде идва заразата и също така е показателен фактът, че при направените изследвания на хората на първа линия, не се е проявило голямо количество, които са се срещали с вируса. "В момента изследванията показват 4% от населението, което е имало контакт с вируса", продължи той.

Симидчиев е категоричен, че вече се знае честотата на разпространение и също така има хора, които не са възприемчиви към коронавируса. Лекарят обясни, че вече е много по-ясна характеристиката на епидемичния процес. "В Източна Европа нещата протекоха по-леко. Ние реално въведохме рано и активно мерките, но това съвпадна и с грипната ваканция. Имаше няколко щастливи случайности. Количеството на хора, които се заразиха в началото не беше толкова голямо и затова епидемичният процес започна да гори по-бавно. Това пощади и здравната ни система", обясни той.

"Имаме и за, и против това дали БЦЖ ваксината влияе на по-малкото загинали у нас. Тя въздейства на клетъчния имунитет и тонира надолу реактивността му, така че изкарваме някои заболявания по-леко", обясни пулмологът. Лекарят смята, че хората, които са срещу ваксинационните програми не са чели достатъчно и не са видяли каква е ползата от тях. Той определи ваксините като един от огромните успехи на медицината. Все пак смята, че и без наличие на ваксина се справяме добре с коронавируса.

Експертът изтъкна, че всички конспиративни теории за коронавируса са елемент на хора, които не знаят за какво точно става въпрос, но търсят обяснение и най-лесното, което откриват е, че, например, Бил Гейтс е направил нещо лошо. Според него голяма част от случващото се е естествен, природен процес.

"Вирусът търси начини да се разпространи навсякъде. Всички респираторни вируси имат една и съща симптоматика - ако той не ни предизвика да кашляме, няма как да се разпространи", уточни пулмологът.

Симидчиев обясни, че носенето на маска и достатъчното хигиенизиране на ръцете може да ни предпази в самолета. "Има хора, които са т.нар суперинфектори. Те могат да заразят до 1000 души. Има и такива, които не могат да заразят много хора. Това зависи от различни фактори", коментира той.

Коментари

Задължително поле