Великобритания е на кръстопът за регулациите Лондон трябва да претегли плюсовете и минусите на различията

Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Д-р Ангел Кунчев: В повечето случаи вирусните пневмонии се лекуват в болница При първите симптоми децата задължително трябва да бъдат прегледани от лекар

Д-р Ангел Кунчев

Броят на болните от грип тази зима не е по-голям, в сравнение с миналата година. В повечето случаи на усложнения след респираторна инфекция обаче се доказва именно наличие на грипния вирус, коментира по Радио София главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Засегнати от епидемията са повече хората в активна и в детската възраст. Почти във всички лечебни заведения, в които има недостиг на легла, заради големия брой болни, са осигурени допълнителни места, където е необходимо – дори отделения. Специалистът съветва при първите симптоми да се приемат антивирусни медикаменти. Децата обаче задължително трябва да бъдат прегледани от лекар. Специалистът посочи, че спецификата на вируса определят възрастовите групи, които засяга:

„Тази грипна епидемия като заболеваемост и като интензитет не много по-различна, дори нещо повече – дори е малко по-слабо интензивна в сравнение с миналата година, но поради специфичните характеристики на вируса се засягат по-различни възрастови групи. Не, както винаги казваме, хората над 65-годишна възраст, а по-скоро активната и детската възраст. Процентът на усложнения също не е по-висок, но те са сравнително по-тежки, когато става въпрос за засягане на тези нехаратерни групи. Това прави впечатление на обществото и това е нормално“, каза д-р Ангел Кунчев.

По време на епидемия инфекцията е толкова разпространена, че шансът активно живеещите хора да се срещнат с вируса е много голям. Самолечението крие риск за развитие на сериозно усложнение. Д-р Кунчев все пак препоръчва прием на антивирусни лекарства (съдържащи оселтамивир или занамивир) още при първите симптоми.

„Много са ефективни, но приети рано – най-късно до 48-ия час. След това ефектът им е по-слаб“, предупреди специалистът. Антивирусните препарати са подходящи и за деца. За тях има лекарства и под формата на суспензия.

Ако състоянието на болния не се подобрява, той трябва да посети лекар. Това е задължително при децата, още при първите симптоми. Д-р Кунчев отново напомни, че не трябва да се приема антибиотик в началото на заболяването.

„Основното заболяване е чисто вирусно-грипно. И пневмониите са грипни, бактериите нямат отношение. Антибиотиците имат приложение, само ако е доказана бактериална суперинфекция. В повечето случаи вирусните пневмонии се лекуват в болница“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.