Д-р Ангел Кунчев: Едва 2-3 процента от българите се имунизират срещу грип

Кадър от БТВ/ архив

В България между 2 и 3 процента от хората се имунизират срещу грип, опитвайки се да преценим какъв ще е интересът към тази ваксина сме увеличили бройката на безплатните ваксини за пенсионери тройно и четворно. Това обясни главният здравен инспектор Ангел Кунчев по БТВ. По думите му, ваксинацията да достигне покритие от 10%.

Лични лекари се оплакаха, че липсват насоки на кого да приложат имунизацията и че няма достатъчно количество ваксини.

"Преценили сме да не закупуваме количества, които след това да не се налага да изхвърляме. Всяка година се поставят около 90 000 - 100 000, само за пенсионерите сме осигурили 120 0000, в аптеките също има такива препарати. Това е най-евтината ваксина - около 10 лева", допълни той.

"Ваксинацията се прави при личния лекар, който познава най-добре състоянието на пациентите си. Имаме готовност, ако интересът е голям. Другият вариант е държавата да закупи голямо количество ваксини и след това да ги изхвърлим", обясни той.

По думите му именно последното е станало в Македония, където три четвърти от закупеното след това е останало неизползвано и бракувано. "Цената на ваксината е 10 лв., не мисля, че икономическият признак е ограничавал нейната употреба", отбеляза експертът.

Коментари

Задължително поле