На 10 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 10.12.2019

Тихият талант, в който всички припознават Пирло

Мишел Бачелет: Глобалното затопляне може да предизвика кризи в сферата на човешките права

Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Д-р Ангел Кунчев: Тази година в България влязоха два пъти повече ваксини и пак не стигат

Кадър от БТВ

Само районът на Централна Южна България остава да бъде снабден с противогрипни ваксини. Това са областите Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Кърджалийска и Хасковска, съобщи д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, по БНР. Той уточни, че до края на седмицата личните лекари и в тези области ще бъдат снабдени с ваксини, за да могат да обслужат записалите се хора.

Тази година в България влязоха два пъти повече ваксини – 280 000 дози, конкретизира д-р Кунчев и добави, че въпреки това те не стигат. От тях 120 000 са за безплатната ваксинация на възрастните хора, а 160 000 са влезли в аптечната мрежа.

Според д-р Кунчев интересът към противогрипните ваксини се е увеличил през последните години, но е трудно да се предвиди какъв брой са необходими, за да бъдат поръчани достатъчни:

„Години на ред в България се внасяха около 100-130 хиляди дози и в някои години 1/3 от тях бяха бракувани, защото не са били използвани. Естествено всяка прогноза се базира на използваното през предишния сезон. Когато ние сме залагали това количество – около 10% от рисковото население, имаше големи страхове, че тя няма да бъде оползотворена изцяло. Очевидно се променя ситуацията – и миналата година в края на октомври свършиха ваксините в аптечната мрежа, сега се повтаря ситуацията“, обобщи д-р Кунчев, според когото хората са осъзнали необходимостта от предпазване.

По думите му, на базата на търсенето от тази година, е ясно, че на отделни места може да има недостиг на ваксини.

„Преценката е на личните лекари на кого преимуществено да поставят ваксина, с оглед да се покрият хора, които са с най-рискови и за които усложненията от едно грипно заболяване могат да бъдат много тежки, дори фатални“, каза той.

Кунчев обясни, че групата на хората над 65-годишна възраст са основната жертва на грипната епидемия и уточни, че такава е и практиката в страните от ЕС.

„Там, където има останали количества ваксини, чрез фирмата дистрибутор те ще бъдат доставени на други лекари, които имат недостиг от тях, за да бъде 100% усвоена ваксината“, каза още главният държавен здравен инспектор. Ваксините могат да бъдат използвани само през настоящия период и през януари вече не могат да бъдат поставяни, обясни той.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.