Д-р Анелия Здравкова: През лятото не махайте бенки и лунички

На плаж не се ходи 2 седмици преди и след фотоепилация, както и в деня на кола маската

Много подходящи е процедурата мезотерапия, богата на хиалуронова киселина и комплекс от витамини

Как да пазим кожата си в разгара на лятото, какви процедури да избягваме и кои са подходящите за този сезон - с тези въпроси се обърнахме към д-р Анелия Здравкова. Тя напомни изключителното значение на фотозащитата за всеки човек, независимо какъв е типът на кожата му. И нещо, което често се забравя - на продукта изрично трябва да е отбелязано, че предпазва не само от UVB, но и от UVA лъчите. Въпреки че е утвърден и търсен специалист във водеща столична клиника, д-р Здравкова връща пациенти, за да изчакат най-добрия момент за дадена процедура. Сезонът е един от факторите, които отчита в работата си. И най-важното - индивидуалния подход към всеки.

- Д-р Здравкова, как да подготвим кожата си за почивка на морето?

- За да се запазим млада кожата си и да стимулираме здравословното почерняване през лятото, трябва да направим подготовка на кожата преди по-интензивното излагане на слънце. Излагането на слънце се увеличава постепенно, като първия ден се започва с 15 минути, след което също с толкова минути времето се увеличава с всеки следващ ден. Така кожата ще натрупва тен постепенно, като се избягват досадните изгаряния и белене. Кожата трябва допълнително да се хидратира с лосиони за след слънце или естествени масла.

- Какви правила трябва да спазваме, ако сме се епилирали преди плажа?

- Трябва да бъдете информирани за правилата относно слънцеизлагането на вида епилация, който използвате – преди да се изложите на слънце, проверете дали това не е забранено от вида епилация, който сте прилагали скоро. При фотоепилация две седмици преди и след процедурата не бива да се излагате на слънце. При кола маската не се препоръчва излагане на слънчеви лъчи в деня на самата процедура или до успокояване на кожата при по-чувствителните хора.

- Как да изберем най-подходящия слънцезащитен продукт?

- За да изберете най-подходящия слънцезащитен продукт, трябва първо да определите вашия типа кожа. Учените класифицират 6 фототипа, според цвета на кожата (виж таблицата).

За фототипове 5 и 6 учените препоръчват нисък фактор на защита, тъй като кожата има развито усвояване на слънчевите лъчи, тоест под 6-и фактор (SPF).

За фототип 4 учените препоръчват поетапно намаляване на защитния фактор и продукти от 6-10-и фактор (SPF).

За фототипове 2-3 учените препоръчват продукти със среден слънцезащитен фактор – 15-25-и (SPF).

За фототип 1, децата и участъците от кожата, на които има татуировки учените препоръчват продукти с висок слънцезащитен фактор – 30-50-и (SPF).

- Как да използваме правилно продуктите?

- Правилната употреба на слънцезащитните продукти изисква да се нанася слой от продукта върху кожата на всеки 2 часа и след всяко излизане от водата. Нанасянето трябва да е равномерно, най-добре с кръгообразни движения от най-ниската част на тялото нагоре – от стъпалата в посока към главата. Така освен, че продуктът ще попие добре, ще сe стимулира и кръвообращението.

Съветваме да се избягва стоенето и излагането на слънце в периода от 11 до 16 ч. през лятото. В останалото време трябва да се ползват слънцезащитни продукти с колкото е възможно по-висок фактор. Това помага да приемаме витамин D, но и да предпазим кожата си от вредните UVA и UVB. Всички знаем, че с увреждането на озоновия слой все повече от вредните лъчи достигат до нас.

- На коя възраст кожата е най-податлива на вредното въздействие на слънцето?

- Кожата при децата е по-чувствителна от тази на възрастните, защото техният хидролипиден слой е по-малко развит. А и фактът, че те често играят навън, ги излага на 3 пъти по-голяма слънчева радиация, отколкото възрастните. Затова при всяко излизане е хубаво да защитите детето си със слънцезащитен крем с фактор поне 15. Бебетата не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина, но е хубаво да бъдат извеждани навън, за да приемат по естествен начин изключително полезния за развитието на костите витамин D.

- Какви разкрасителни процедури са подходящи за лятото?

- Кожата често е дехидратирана и се нуждае от хидратация през летните месеци. Много подходящи е процедурата мезотерапия, богата на хиалуронова киселина и комплекс от витамини, които хидратират кожата и намаляват увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи, а така също забавя и преждевременното стареене. Мезолифт е друг ефективен метод за подмладяване на кожата, защото съдържа само хиалуронова киселина и намалява фините бръчки, освежава кожата на лицето. Плазмотерапията е процедура, изключително подходяща за летните месеци - значително повишава колагеновата синтеза, цялостно регенерира и освежава кожата.

Много ефикасна и безопасна процедура за намаляване на изпотяването в подмишниците е инжектирането на ботокс.

Радиочестотната терапия с лазер е процедура, която може да се извършва и през лятото. Тя стимулира фибробластите за производство на нов колаген и цялостен лифтинг ефект се постига само след 4 процедури.

Препоръчително е веднъж месечно да се посещава квалифициран козметик, който ще почисти лицето и ще приложи подходящи хидратиращи терапии, масаж на лице, грижа да околоочния контур.

През летните месеци е особено важна и грижата за тялото.

Процедурите за обезкосмяване на някои области – подмишници, интим, могат да продължат целогодишно. С подходящ слънцезащитен фактор върху тези зони няма риск от усложнения.

Антицелулитните процедури са подходящи целогодишно,но се препоръчва да са особено интензивни през пролетните месеци, за да постигнем желания резултат за лятото.

- Кои процедури не се правят през лятото?

- През летните месеци ултравиолетовите лъчи въздействат най-силно върху кожата, като увреждат на първо място епидермиса, но проникват и в по-дълбоките слоеве.

Затова на първо място се препоръчва през периода май - септември да не се правят процедури, свързани с премахването на клетки на епидермиса - това са пилингът и избелването на кожата, аблативните лазерни процедури. Би могло да се прилагат по-леки пилинги с нисък процент вещество за общо освежаване на кожата, за стягане на порите и изсветляване на леки повърхностни пигментации, но задължително съчетано с висок фактор фотозащита.

За избелване на кожата е най-подходящ периодът между месеците септември и март, защото през останалото време може да се получи обратен резултат - засилване на пигментацията.

През лятото не трябва да се отстраняват също новообразувания като папиломи, бенки, кератоми и т.н. съдови “звездички”. Под въздействието на слънцето на мястото на отстранената бенка можа да възникне устойчива пигментация и ще се наложи повторно отстраняване.

Трябва да се внимава и с маските за лице. Лимонът, краставицата, ягодите и други продукти съдържат фруктови киселини и избелват кожата. След тяхната употреба не се препоръчват слънчеви бани за период от 1-2 дни, за да се избегне появата на пигментни петна.

- Кога е най-удачно време за ботокс?

- Когато лятото предстои всеки иска да изглежда най-добре. Един от най-лесните и бързи начини за подмладяване на външния вид е чрез инжекции с ботокс. Тази безболезнена, бърза процедура позволява да изчезнат дълбоките мимически бръчки, осигурявайки свеж, естетически приятен външен вид. Целият процес на инжектиране е около 15 минути, а ефектът е средно между 3-6 месеца. Добре е да се направи преди летните отпуски, за да обхване лятото, когато най-интензивно набръчкваме зоните около очите, между веждите и челото. Обикновено процедурата се повтаря през есенните или зимните месеци. Добре е да се знае,че ефектът започва средно от 2-3 до 10 дни след процедурата, така че, ако искаме да изглеждаме свежи за морето или лятно събитие, трябва да направите процедурата поне 2 седмици преди това.

- Как могат да бъдат премахнати луничките?

- Решението на този проблем е комплексно и включва както високо степенна слънцезащита и локални изсветляващи продукти, така и специализирани процедури – лазерна терапия, химически пилинг, мезотерапия и др. Желателно е повечето такива терапии да не се осъществяват през летните месеци и при планирано излагане на действието на слънчевите лъчи, защото се засилва рискът от хиперпигментации.

Д-р Анелия Здравкова е водещ дерматолог. През 2000 г. завършва Медицинския университет в София. През 2009 г. придобива специалност "Кожни и венерически болести". През 2011-2013 г. завършва курсове по дерматохирургия - хирургични техники. В периода 2009-2016 г. минава през обучения в чужбина за приложение на дермални филъри, ботулинов токсин, лазерни системи, мезотерапия, плазмотерапия, химични пилинги, и др. Преди 10 г. е работила като дерматолог в Кьолн. Сега е в софийската клиника Jewel Skin.

Коментари

Задължително поле