Забравен багаж спря движението на метрото до летище София

Наградите “Еми”: Бесен феминизъм и трансджендър активизъм

Руски свещеници протестираха срещу управлението на Путин

ЕС да разпределя бежанци по квоти

Русия издирва американски информатор

Мъжът, откраднал картини на Майстора: Много съжалявам, че съм влизал в тази къща

Таен руски чат без американци Политици и бизнесмени заключиха телефоните си

Гостуване в Горна Оряховица носи трофеи на ЦСКА

Президентът Радев: Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход

На какви почивки имате право, когато работите на компютър

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 24 септември 2019

Президентът Радев в Ню Йорк: България и САЩ са стратегически съюзници и не следва да има ограничение за визите

39% от семейния бизнес е в търговията 104 хил. са фамилните предприятия в страната

Барикадиралият се мъж в блок в София заплашвал с убийство собственик на охранителна фирма

Самоуби се фараонът на “Дупнишка популярна каса” (обзор) Георги Близнаков станал лихвар след фалита

Д-р Атанас Банчев, онкохематолог пред „Труд”: Заболяванията на кръвта са лечими в детска възраст 96% от малките пациенти биват излекувани напълно

rrem_vivid

– Д-р Банчев, каква е честотата на онкохематологичните заболявания сред децата?
– Всички детски онкологични заболявания са редки и при тях се наблюдава постоянна честота. У нас тя не се различава от тази, която регистрират останалите държави по света. Редки са тези заболявания, които се срещат сред по-малко от 5000 души на 1 млн. население. Затова и клиниките, които специализирано лекуват тези болести в България, са три.

– С какви фактори са свързани тези заболявания – наследствени, генетични, фактори на околната среда?
– Честотата им много малко зависи от фактори на околната среда. Има случаи, в които за кратки периоди в някои държави се увеличава процентът на онкологичните заболявания в детска възраст. Това обаче обикновен е свързано с определени програми, които са фокусирали вниманието на лекарите върху група заболявания, а не с реално увеличение на заболеваемостта. Има и генетични фактори, но те са много редки. Все пак дете с вроден генетичен синдром има по-голяма вероятност да развие онкологично заболяване, отколкото, ако няма такава наследственост.

– Какво означава вроден генетичен синдром?
– Става въпрос за заболявания, които се дължат на някаква генетична мутация или генетични мутации, които са се случили още в ембрионален етап. Ако мутацията настъпи по-късно, вече говорим за рак, а не за генетичен синдром.

– Какъв напредък бележи съвременното лечение на онкохематологични заболявания при децата? Имат ли достъп малките ни пациенти до най-съвременните медикаменти?
– Напредъкът в онкологията в световен мащаб е най-отчетлив и най-ясно се вижда при детската онкология. Огромна част от тези заболявания в ранна възраст вече са лечими до такава степен, че 80-90% от малките пациенти не просто влизат в ремисия, а постигат дефинитивно оздравяване. Онколозите и хематолозите, които лекуват възрастни пациенти, далеч не могат да се похвалят с толкова добри резултати.

– На какво се дължи това?
– Това се дължи на огромните усилия и колаборация между различни центрове за онкология и хематология по света. Тъй като, както казах, тези заболявания са редки, за да сме сигурни в резултатите, имаме нужда от обобщение на големи количества данни. Интернационалното общество от детски специалисти, онкологи и хематолози е достигнало до извода, че единственият шанс за успех, е да обединят усилията си. Няма друга лекарска гилдия, която да обменя така информация, както педиатрите, онколозите и хематолозите. Целият напредък който сме постигнали и в България, е благодарение на това. Резултатът е, че лечението, което получава едно дете тук, е същото като това, което би получило в Германия, Италия или САЩ. Страната ни е част от тези интернационални регистри.

– Кои детски заболявания са лечими?
– Двете групи заболявания в детска възраст, които имат потенциален шанс да бъдат дефинитивно излекувани, са инфекциите и раковите заболявания. Всички останали, които не могат да бъдат излекувани, минават в групата хронични. Ефективността на една терапия в детската онкология се определя по годините живот. Можем да кажем, че базата данни от началото на 21 век до 2005 г., с която разполагаме, показва изключително добри резултати – около 96% от децата, лекувани в този период, са излекувани. Обобщените данни са за наблюдение с продължителност между 5 и 10 години, тъй като се смята, че ако една ремисия трае 5 години, тя ще продължи цял живот.

– Какъв съвет бихте дали на родителите, които се сблъскват с такава диагноза при децата си?
– Да имат повече доверие в нас, лекарите. По отношение на скрининга при онкологичните заболявания сред децата, реално ефект няма, въпреки че са се провеждали опити в някои държави като Япония, Канада и др. Те, за разлика от заболяванията при възрастните, настъпват изведнъж и са изключително агресивни. Не остава време за мислене. Родителите обикновено се измъчват с въпроса дали са хванали проблема навреме. Те трябва да знаят, че това е нещо, което не зависи от тях. В детска възраст няма значение колко навреме си стигнал до лекаря, защото когато това се случи, вече е налице остра проява на болестта. Няма вариант тя да бъде хваната по-рано, защото такава е природата на детския рак.
Но опитът ни показва, че малките пациенти, минали през лечение, постигат изключително високо качество на живот, тъй като биват абсолютно излекувани.

Д-р Атанас Банчев е лекар-оринатор в Клиника по детска клинична хематология и онкология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” – София. Завършва медицина през 2013 г. в МУ-Пловдив. Част от висшето си образование прекарва в университета Фрийдрих-Шилер Йена, Германия. Заемал е длъжности в Европейската асоциация на студентите по медицина (EMSA). Член е на „EHA – European Hematology Association”.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.