„Konami“ отмъкна Евро 2020 от „EAsports“

Наградния фонд на „Dota 2“ надмина рекордните 33 млн. долара

На 24 август 2019 да почерпят

„Лудогорец“ втори по шутове в Лига Европа

Г-7 в очакване на нов трус от Тръмп Срещата на най-развитите икономики започва утре

Шест членки на ЕС приемат 356 мигранти от кораб до Малта

Космическа сянка тегне над местните избори Ретроградният Меркурий залага капан, сочи прогнозата на астролога Светлана Тилкова - Алена

Пожар избухна на ферибот в Индонезия, трима загинаха

Ердоган се чул по телефона с Путин, ще посети Русия на 27 август

Бразилия няма пари да се справи с пожарите в Амазония

Бурак Дениз остана на сухо

Авантаджии с палатки превзеха плажа на Крапец Румънци отдават незаконно каравани под наем на пясъка, български “еколози” ползват гората за тоалетна

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Китай с нови мита за внос на американски стоки, Тръмп обеща отговор

Борис Джонсън: Ще връщаме обратно мигранти, които прекосяват Ламанша незаконно

Д-р Боримир Фурнаджиев: Силни емоции провокират обилно отделяне на слюнка Обратният проблем е запушване на канала от песъчинка

Слюнкоотделянето е функция на слюнчените жлези, които са жлези с вътрешна секреция. По своя състав слюнката е основно вода, но в нея се съдържат и много клетки със защитна функция, обяснява  д-р Боримир Фурнаджиев, отоневролог, специализирал още фониатрия и психоанализа в Израел. Той е известен и като създател на рок група „Осем”.

Освен да овлажнява храната, предназначението на слюнката е и да започне да я смила още в устата. Затова и небцето в предната си част е твърдо, за да се притиска към него храната от езика и да се смачка, докато стане на каша при дъвчене. В този вид тя преминава по-лесно през хранопровода, който има три естествени стеснения, и като попадне в стомаха, по-бързо се разгражда от стомашните сокове.

Слюнчените жлези в устата и по челюстта са стотици. Понякога се случва да се запуши някоя от тях и да не може да се отделя слюнка. Причината е образуване на песъчинка, което се слува при инфекция или просто при слепване на различни вещества.

Диагнозата е сиалоаденит

Песъчинката не позволява да се отделя слюнка от жлезата, получава се подуване, а в някои случаи и голям оток, което налага да се сцепи подутината, за да се отстрани проблемът. В някои случаи песъчинката може леко да се избута с пръсти и да се извади от опитен специалист. Малко е неприятно и болезнено, но е по-добре от хирургична намеса, казва д-р Фурнаджиев, известен сред поппевците като доктор Бари – лекарят на звездите. Той самият е имал доста такива случаи.
Обратният проблем – обилното слюнкоотделяне, което всъщност е

защитна реакция на организма

може да се дължи главно на две причини. Първата е инфекциозен фактор, който може да попадне по канала навътре до слюнчената жлеза. И за да се справи тя с тази инфекция, започва интензивно слюнкоотделяне.
Втората причина може да е някакъв емоционален момент и това е доказано от психолози. На всички е известно, че като се заговори за лимон, за киселия му сок, устата на мнозина се пълни със слюнка. Същото се случва и при известните изследвания и опити на И. П. Павлов с кучето и условните рефлекси.

Обилното слюнкоотделяне или т.нар. саливация трябва да се свърже с общото състояние на организма и на жлезите с вътрешна секреция. Добре е да се провери психологичният и емоционалният статус на пациент с този симптом, препоръчва д-р Бари.

Когато човек е превъзбуден или притеснен, обикновено му се ходи до тоалетната, изпотява се обилно, зачервява се, пулсът му се ускорява, червата му къркорят и това са реакции на организма, за да се изчисти от ненужни течности и токсини.
Може да се каже, че този проблем се среща

по-често при жените

които са по-емоционални. Обилното слюнкоотделяне не е заболяване, а оплакване, симптом, нещо временно. Не е много често срещано, но е изключително неприятно.

Ако оплакването не премине от само себе си, добре е човек да се консултира със специалист, да се проверят слюнчените жлези или дали няма обща инфекция на носоглътката – вирусен или бактериален процес. Да се види за заболяване на сливиците, гноен процес, фарингит. Добре е да се провери и за някакъв алергичен или гъбичен процес. Трябва да се вземе намазка от гърлото, да се опипа слюнчената жлеза вътре в устата.

 

 

Т-клетки, произвеждани от сливиците, морят вируса на СПИН

„През 90-те години, когато се заговори по-масово за СПИН, японците откриха специфични клетки в слюнката, които нарекоха хелпери (от англ. help) или помощници, които са с формата на буквата Т. Оказа се, че те са изключително ценни, защото са  в състояние да убият ХИВ – вируса на СПИН. По това време ние, лекарите УНГ, спряхме да вадим сливиците, освен ако не е съвсем наложително“, спомня си д-р Бари.
„Причината е, че ако при ползване на обща чаша например, или някакви прибори с друг човек, носител на ХИВ, в устатата ти може да попаднат 200-300 вируса. А тези клетки в слюнката ще ги унищожат.

Произвеждат се от сливиците, които всъщност са лимфни натрупвания. Човек има 6-7 такива образувания на шията, наречени „Шиен лимфен пръстен на Н. И. Пирогов”, като две от тях са в устата. Сливиците се оперират, но само при определени условия, обикновено още в детска възраст. Последните години все повече колеги избягват да ги отстраняват именно заради тези Т-клетки“, уточнява отоневрологът.
Известно е, че сливиците са сериозна защитна бариера за организма ни. В устата на човек има какви ли не патогенни организми – открити са над 200 вида бактерии, вируси, гъбички по лигавицата на устата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.