Д-р Василка Юрукова: Често боледуващите деца се повлияват добре от хомеопатия

Снимка: Таня Граматикова
Д-р Василка Юрукова е убедена, че хомеопатията е най-доброто лечение за често боледуващи деца.

Рядко стигат до антибиотици и противовъзпалителни средства

Ефектът е най-видим при увеличена “трета” сливица

Ковид не е единствената вирусна инфекция, колкото и да е обсебила вниманието ни вече трета година. Често тя се съчетава с грипни и други парагрипни вируси. Но по-важното е, че независимо от това какви са вирусите, хомеопатичните лекарства могат да помогнат за лечение на симптомите, твърди д-р Василка Юрукова от Пловдив, хомеопат и специалист по вътрешни болести, международен преподавател и автор на книги за хомеопатия. Най-честите причини за консултация с лекар при децата са повтарящи се инфекции, които през есенно-зимния сезон се проявяват с по-голяма честота, на всеки 2-3 седмици. Има ли място хомеопатията при лечението на често боледуващи деца?

“Родителите, които идват при нас, са родители на много често боледуващи деца, които тръгват на детска ясла или детска градина. Освен стреса от новата ситуация, за тях всички инфекции са нови и правят тежки усложнения - гнойни ангини, рецидивиращи ушни инфекции, остър катарален отит, бронхити, бронхиолити, дори бронхиална астма - казва д-р Юрукова. - Хомеопатията действа добре при всички остри вирусни инфекции. Едно от най-ценните є качества е, че тя може да помогне при рецидивиращи и хронични заболявания.”

“В моята над 20-годишна практика редовно се срещам с едно и също оплакване от родителите на моите малки пациенти. Детето боледува много често, налагало се е да приема над 4-6 антибиотични курса годишно, а всички търсят най-щадящото и ефикасно лечение без странични ефекти. И това е хомеопатията. 

Най-честите заболявания, които лекуваме с хомеопатия в детска възраст, са увеличена “трета” сливица, рецидивиращи хреми, синузити, ангини и ушни инфекции, рецидивиращи бронхити, кожни и дихателни алергии, включително бронхиална астма. При всички мои пациенти хомеопатията дава изключително добър ефект, който се потвърждава и от множеството медицински проучвания, които съществуват по темата”, коментира д-р Василка Юрукова.

Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е EPI3, проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8559 техни пациенти. То показва, че при еднакви здравни резултати пациентите, лекувани с хомеопатия от инфекции на горните дихателни пътища, приемат с 57% по-малко антибиотици и с 46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни средства.

Рандомизирано контролирано пилотно проучване пък сравнява ефективността на хомеопатия и конвенционална терапия при остър среден отит. 

Резултатите показват, че подобрението на симптомите е по-бързо в групата, на която е предлагана индивидуална хомеопатична терапия. В конвенционалната група са предписани антибиотици при 97,5% от случаите, а в хомеопатичната не се е наложил прием на антибиотик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве