Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Двете огнища на птичи грип в Хасковско не са опасни за хората

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2018-04-15 12:53:07Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Няма опасност от разпространение на болестта птичи грип, както и опасност за потребителите. Това обясни д-р Георги Чобанов, директор на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" в БАБХ, по БНТ. Българската агенция по безопасност на храните откри две огнища на заразата в Хасковско. Засегнати са две големи ферми в района между Хасково и село Войводово. Вече са умъртвени над 100 хил. птици заради заразата.

"Надяваме се, че няма опасност да се разпространи, нашите мерки са насочени точно към това - предотвратяване разрастването на заразата и заразяване на нови ферми", каза д-р Чобанов.

По думите му мерките, които са приети, се изпълняват доста бързо и по тази причина в рамките на уикенда птиците вече са умъртвени, в процес е и тяхното унищожаване на труповете.

"Става въпрос за две отделни ферми - едната за бройлери, а другата за патици, единственото общо между тях е физическа близост", коментира Чобанов.

Той обясни, че конкретният щам на птичия грип не е опасен за хората и досега няма доказан случай в световен мащаб за човек, който да е заболял от този щам. Чобанов допълни, че и двете ферми произвеждат продукция, която не е стигнала до пазара и опасност за потребителите не може да има.

Коментари

Задължително поле