Д-р Делян Георгиев: Културата не бива да бъде в изолация, тя формира мисленето на нацията

Знакови лица от "Изгрев" поканиха на среща кандидата на БСП за кмет и поискаха от него спешна помощ за културата и изкуството в района

Културата и изкуството не бива да бъдат в изолация, те формират мисленето на нацията. Това заяви д-р Делян Георгиев след среща с над 20 знакови личности, представители на културата и изкуството, които живеят на територията на район "Изгрев". Кандидатът на БСП за кмет беше официално поканен от тях на разговор, съобщиха от пресцентъра на партийната структура. Културните дейци настояваха да се запознаят с него и да чуят възгледите и плановете му за събуждане на духа в района. Те припомниха, че в недалечното минало "Изгрев" е бил "културната столица на София". На срещата присъства и бившият кмет на "Изгрев" Симеон Димчев, който в момента е председател на Българското дружество за приятелство с Виетнам. Хората на духа поискаха от д-р Делян Георгиев спешна помощ за културата и изкуството в района.

"Това са много големи очаквания, призна той. - Разбирам сравнението с професията ми. Тази среща за мен означава много. Когато разчиташ на някого да спаси нещо, в случая културата в район "Изгрев", тогава очакванията и отговорността са огромни. Много е задължаващо. Означава, че трябва да дам всичко от себе си, за да оправдая очакванията на тези хора. Да не говорим, че самото сравнение със спешната помощ и със спасяването показва, че културните дейци се чувстват на прага на оцеляването си. Това не е добре. Не говори добре за нас".

Според д-р Делян Георгиев културата е изключително важна за всяко общество, тя е основен темел, който изгражда облика и формира единството на нацията. "Културата е цветът на обществения живот, а когато другите сфери от него страдат, и тя няма как да е в цветущо състояние, коментира още 33-годишният лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в София. - Слава Богу, в България все още има представители на културата и изкуството, които не се предават и се борят за нейното челно място в обществото. Би следвало всички ние да отделяме по-голямо внимание на техните усилия и труда им. Защото действително личностите от културата, в това число и учителите, са онези, които изграждат облика на нацията такъв, какъвто го искаме. Хората на духа са един от механизмите за развитието на нацията в посоката, в която си мечтаем тя да върви. Те формират мисленето на нацията".

Д-р Делян Георгиев смята, че общинската администрация в "Изгрев" е длъжник на хората на културата и изкуството там. "Срещата беше изключително емоционална, призна той. - Чух много добри съвети, препоръки. Толкова известни и авторитетни личности споделиха опит! Това за мен е важно. Има много неща, които биха могли да бъдат променени в посока подобряване на културния живот, отдаване на значимото на всички тези колоси на българската култура. Едно от тях е да потърсим място за Дом на културата. Има такива възможности. Също така да създадем различни клубове, да работим за създаване на фестивал в района, както и на културни вечери, особено през пролетно-летния сезон. Потенциал за това има в градинката на КАТ. Там има изградена постоянна сцена, която може да бъде ползвана по предназначение и с помощта на общината да бъдат организирани различни концерти. Същото важи за изложби и всякакви събития, свързани с изява и подкепа на културата и изкуството в района ни. Приемам поканата за тази среща с културните дейци, живеещи в "Изгрев" като много висока оценка. Чух и видях недоволството на тези личности от цялостната изолация, която им е наложена в нашия район. От това, че добри практики от недалечното минало са прекратени и забравени. И на практика културният живот в района е сведен до санитарния минимум. Всичко обаче може да се промени. И не са нужни кой знае колко много средства и усилия. Трябва единствено желание, а от него аз имам много".

Коментари

Задължително поле