Д-р Иван Маджаров: Повишението на цени на клинични пътеки не води автоматично до по-високи приходи в дадена болница

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

„По никакъв начин повишението на цени не може да доведе автоматично до по-високи приходи в дадена болница, ако по принцип няма желаещи да се лекуват в нея“, каза пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той коментира подписания през седмицата анекс към рамковия договор за 2018 г., с който се повишават цените на някои клинични пътеки. Бяха откроени педиатрията, неонатологията и пулмологията.

Той обясни какво означава това увеличение на цени на клинични пътеки и как ще се отрази на пациентите: „На първо място това се случва за първи път по средата на годината да се променят цени на клинични пътеки. Какво ще се промени за пациентите? Разбира се, желанието на всички нас е да има лекари и пациенти по здравни грижи, които са удовлетворени от работата си, от самото заплащане. По този начин и пациентите ще получат по-добра грижа и ще имат по-добър достъп до лечебните заведения“.

Той подчерта още, че „това не се отнася за извънболничната помощ като брой направления“.

Д-р Маджаров коментира и дали ще се подобри състоянието на областните и общинските болници от по-високите цени на клинични пътеки: „От лекарския съюз не разглеждаме болниците по тяхната собственост или по местоположението, в което се намират. При всички положения се съобразихме с това какъв е профилът на пациентите, които посещават тези лечебни заведения. Наистина до голяма степен пациентите в тези лечебни заведения са първо и второ ниво педиатрия, защото това са масовите заболявания при децата… Но пак подчертавам парите наистина се получават, ако има пациенти, ако пациентите изберат да посетят това лечебно заведение.

Той коментира и дали ще има ново увеличение на клинични пътеки през септември: „Увеличението с 10% (на клинични пътеки - б.р.) е само на някои, на педиатричните е с 20% и с 30%. Увеличение на клиничните пътеки от септември нататък - само при положение че имаме икономии. Защото, ще припомня само, че за първи път тази година записахме в рамковия договор, че ще проследим какво се случва към 30 август, ако има икономии, тези икономии трябва да се разпределят със съвместно решение между Лекарския съюз и Надзорния съвет… “

Коментари

Задължително поле