Д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, пред “Труд”: ЕСЕН 2019 ще покаже технологичното бъдеще на бизнеса

Един от акцентите е “Дигитализация и киберсигурност”, защото за фирмите хакерството е много по-страшно от икономическия шпионаж

Най-авторитетната технологична среща на Балканите - Есен 2019, ще се състои от 23 до 28 септември в Международен панаир Пловдив. Изложението е панорама на повече от сто бранша на икономиката, като акцентира на най-авангардните направления - дигитализация, автоматизация, роботика, 3D, виртуална действителност, комуникации, зелена икономика.

- Г-н Соколов, кое е най-интересното от предстоящото 75-о издание на Международния технически панаир?

- Изложителите и посетителите на Есенния панаир ще бъдат изненадани от много новости. Сред тях е Седмицата на дигиталните технологии “ДиТех”. Заедно с нашите партньори сме подготвили микс от събития, в който ще има бизнес, иновации, информация, консултации, карирана зона, забавления. Подобна проява се организира за първи път в България. Тя обединява изложби, форуми и конференции в областта на информационните технологии, телекомуникациите, навигацията, телематиката.

- Какво ще включва Седмицата на дигиталните технологии?

- На Digital Expo водещи хай-тек компании ще представят своите нови продукти и услуги. В Digital Show ще бъдат демонстрирани технологии и изделия от последно поколение, ще има работилници за деца и юноши. Сесията Speed Mentoring ще даде възможност за срещи и консултации с изявени лидери. Digital Summit пък ще включва 13 тематични конференции. На тях ще бъдат обсъдени иновациите в журналистиката, в дигиталния маркетинг, киберпрестъпността, блокчейна, логистиката, онлайн комуникациите, цифровизацията в търговията на дребно и други теми за трансформациите в бизнеса. Съществено внимание се бъде обърнато на киберсигурността във фирмите. Допреди няколко години те се предпазваха повече от икономическия шпионаж, който би им отнел конкурентни предимства. Сега търсят защита срещу хакерството, защото то е много по-страшно. Надяваме се тази инициатива, която се осъществява в рамките на специализираната изложба “Инфотех”, да се развие като платформа за дигиталното бъдеще на бизнеса у нас.

- Променя ли се и Международният технически панаир в крак с новите тенденции?

- Няма как да изоставаме от тях. Например за първи път на ЕСЕН 2019 ще има излъчване на живо в интернет. Това е част от концепцията за обновяване на деловия форум. Специално внимание се отделя на дигиталните инструменти за представяне в социалните мрежи, за да се постигне по-голяма онлайн видимост на проявата. Една от съществените промени е преструктурирането на специализираните изложби. Те вече са пет: “Машиностроене” - за машини, технологии, роботика, автоматизация; “Стройтех” - за строителна техника, електротехника, материали, инструменти, технологии; “Ауто сити Пловдив” - за автомобили, транспорт и оборудване; “Инфотех” - за информационни и дигитални технологии; “Енеко” - за енергетика, екология, химия, управление на водите. Идеята е заедно да се представят компании, работещи в браншове, които взаимно се допълват.

- Интересна за посетителите ще бъде изложбата на автомобили. Кое ще е различното сега?

- Новост е специалното бизнес издание на “Ауто сити Пловдив”. То се фокусира върху модели с предназначение в търговията, услугите, малките и средните предприятия, индустрията. Представители на водещи марки ще демонстрират джипове, пикапи, ванове, автобуси, камиони и други. Ще има и зона за тест драйв. Ще бъде показана и широка гама от оборудване за ремонт и обновяване на транспортни средства. Това ще бъде полезно за автосервизите, които у нас са около 6700.

- През последните години Есенният панаир привлича внимание и с машините гиганти. Ще ги видим ли отново?

- Да, най-голямото специализирано изложение за пътно-строителна техника на Балканите отново ще се състои и то в по-голям мащаб. Водещи компании ще демонстрират хитови модели багери, самосвали, съоръжения за събаряне на здания, за полагане на асфалт, както и други машини гиганти. Акцент ще бъдат хибридните версии. Зоната за тежка механизация, разположена върху повече от 7000 км. метра, е част от Международната изложба “Стройтех”, обхващаща всички направления на строителната индустрия. Този бранш има впечатляващо присъствие на деловия форум. Причина за това е и успешното европредседателство на България, което стартира процеса за присъединяване на Западните Балкани към ЕС. Отвориха се възможности за реализиране на големи инфраструктурни проекти и нов строителен бум на Балканите, затова представители на най-известните световни производители на този тип техника участват в Есенния панаир. Очакваме и много посетители специалисти от региона.

- Кои други индустрии се представят силно на ЕСЕН 2019?

- И сега силно се представя машиностроенето и то с най-модерните изделия, съответстващи на изискванията и перспективите на Индустрия 4.0. Страна партньор на ЕСЕН 2019 е Руската федерация. Нейната експозиция ще покаже повече от сто иновативни научни решения, върхови технологии и изследователски проекти, международни образователни програми от 20 водещи университета в различни отрасли - микроелектроника, роботика, машиностроене, информационни технологии и други. Очакваме да вземат участие около 700 компании от цял свят и над 30 000 посетители специалисти от страната и чужбина.

Нашият гост

Д-р Иван Соколов работи в Международен панаир Пловдив от 2007 г., като през годините е заемал различни ръководни позиции. Д-р Иван Соколов има висше икономическо образование от УНСС и специализация “Стопански ръководител”, автор на научни публикации и монографии. Работил е като инспектор в данъчната администрация, бил е изпълнителен директор на инвестиционен фонд “Съединение”. Развивал е собствен бизнес в областта на търговията, финансите и инвестиционните проекти. Преподавател в Европейското висше училище по икономика и мениджмънт и във Варненския свободен университет. Почетен консул на Република Чехия в Пловдив.

Коментари

Задължително поле