Съд в Страсбург призна правото на Италия да не приема хуманитарен кораб със спасени мигранти

Ген. Атанасов за скандала с апартаментите: Цветанов каза, че няма кой да го накаже и се оказа прав

Кога на мъжа започват да му растат крила

Министър Петкова: Правителството няма отношение на кого ЧЕЗ ще продаде активите си в България

Сан Франциско забрани продажбата на електронни цигари

Протест срещу застрояването в столичния квартал Гоце Делчев

Народното събрание обсъжда годишния доклад на ВСС за 2018 година "Обединени патриоти" започват консултации за партийните субсидии

Робърт Милът дава показания за руската намеса в американските избори

Ердоган заяви, че Турция ще продължи със сондажите в Кипър

Създават Център за безопасно движение по пътищата

Обилни валежи с гръмотевици в 5 области днес

Мълния падна на метри от мъж в Монтана Не е пострадал сериозно

Тръмп смята, че доларът е твърде силен, обвинява за това политиката на ФЕД

На 26 юни 2019 да почерпят

Електрическа буря в кралския двор Jaguar I-Pace изстреля най-болезнената стрела към сърцето на Германия

Д-р Йова Танчева: Всеки трети страда от чувствителни зъби Избелващите процедури могат да провокират проблема при 80% от хората

Чувствителните зъби са разпространен проблем  и от него се оплаква 1 на всеки трима пациенти на възраст между 20 и 50 години. Хората не осъзнават, че пренебрегването му може да доведе дори до загуба на зъбите, предупреждава д-р Йова Танчева, стоматолог-хирург. 

Това състояние се появява, когато емайлът, предпазващ зъбите, изтънее или когато венците се отдръпнат като оставят открити части от зъбния корен. Зъбната чувствителност се проявява с болка на зъб или група зъби с различен интензитет. Болката е предизвикана при консумиране на топли, студени, сладки или кисели храни, миене на зъбите, а понякога и при вдишване на студен въздух.

Здравите зъби са изградени от твърда тъкан, която предпазва нерва, разположен в средата. По-голямата част от зъба се състои от органичен материал, жълт на цвят, наречен дентин, който е пронизан от множество микроскопични каналчета. В тях се намират нервни окончания и течност. Те достигат до границата дентин и емайл и съответно дентин и цимент. При стимули от външни дразнители тази течност се раздвижва, дразни нервните окончания и предизвиква болка.

В короната на зъба дентинът е защитен от външната страна със слой емайл. Емайлът е най-твърдата тъкан в човешкото тяло и не съдържа кръвоносни съдове, нито нерви. Този защитен слой е по-дебел към върха на зъба и по-тънък към венеца. При корените дентинът е покрит с тънък слой от дентален цимент, който не е толкова твърд и издръжлив както емайла и играе роля в прикрепянето на зъба към алвеоларната кост чрез пародонталното сухожилие. Чувствителността на зъбите се появява, когато дентинът губи своя защитен слой от емайл или цимент.

Поне 7 фактора причиняват загуба на емайла

– Агресивното  и често миене на зъбите с твърда четка  води до постепенно износване на емайла, особено в зоната на зъбната шийка – до венците, където той е по-тънък.
– Ерозията на зъбите е износване и разтваряне на емайла от киселинната среда в устата. Най-честата причина за ерозия на зъбите са киселинните храни и напитки: плодови сокове (особено портокаловите и ябълковите), вино, бира или безалкохолни сладки напитки.
– Бруксизмът или неволното скърцане със зъби може да доведе до постепенно изтриване на зъбният емайл.
– Фрактурите на зъбните пломби или пукнатини на емайла и други причини, свързани с откриване на дентина, също могат да причинят чувствителност.
– Гингивитът е възпаление на тъканта на венците. Причината е натрупване на зъбна плака и зъбен камък, в резултат на което се получава зачервяване, подуване, кървене на венеца и зъбна чувствителност. Късните етапи се характеризират с наличието на пародонтални джобове, пространства, които могат да бъдат заети от бактерии или мъртви клетки, което влошава общото орално здраве, или с пародонтоза.
– Някои стоматологични лечения  могат да доведат до временно увеличение на зъбната чувствителност – лечението на дълбоки кариеси, изпиляване на витални зъби за коронки.
– При 80% от пациентите избелващите процедури са свързани с поява на чувствителност. Тя обикновено изчезва за няколко седмици, дори и по-бързо, когато се използват специални медикаменти в стоматологичен кабинет. Добре е да обсъдите това със стоматолог преди процедурата, съветва д-р Танчева.

Съвети на стоматолога

* Мийте си зъбите поне 2 пъти на ден с паста без абразивни почистващи препарати. Устната хигиена намалява вероятността за развитие на чувствителност на зъбите и предотвратява възпалението на тъканта на венците (гингивит).
* Използвайте специална паста за чувствителни зъби в продължение на няколко месеца. Ако чувствителността продължава, посетете вашия стоматолог.
* Сменете четката за зъби, когато влакната се деформират, или на всеки 2–3 месеца. Изхабената четка води до отдръпване на венеца и износване на емайла.
* Използвайте четка за зъби с меки влакна и четкайте нежно около венеца. Агресивеното четкане може постепенно да разруши емайла и да благоприятства появата на отдръпване на венеца.
* За да контролирате наличието на зъбна плака, използвайте индикатори под форма на таблетки или течност. Те оцветяват недобре измитите части от зъба.
* Използвайте флуорни пасти за зъби, които защитават емайла и кореновите повърхности.
* Намалете киселинните храни в менюто си. Сокове пийте със сламка, за да намалите вероятността за зъбна ерозия.
* Не мийте зъбите поне час след консумация на кисели храни. Измиването с четка едва  2- 3 часа след киселинната атаката позволява реминерализация (възстановяване) на емайла от калциевите и фосфатни йони в слюнката. Добре е зъбите да се изплакнат с чиста вода веднага след консумация на кисели храни.
* При  признаци на бруксизъм използвайте защитни шини. Скърцането със зъби може да доведе до много проблеми не само със зъбите.
* Почиствайте зъбния камък поне на 6 месеца,  понякога се налага и по-често.

Други причини за дискомфорта

Ако въпреки взетите мерки, болката или дискомфортът не изчезнат, това означава, че може да има и други причини. Сред тях са зъбен кариес, счупване на зъб или корен. Стоматологичният преглед ще изясни диагнозата.

Ако чувствителността на зъбите продължава да ви причинява силна болка и всички методи на лечение се окажат неефективни, лекарят може да ви предложи умъртвяване на зъба.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.