Д-р Людмила Емилова: Заредете се със здраве през лятната ваканция

Д-р Емилова продължава специалната си поредица за дълголетие на страниците на „Труд“. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. Практикува системата за лечение с плодове, чай и мед, след като я е изпитала върху себе си и насърчавана от създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали близо 45000 пациенти от цял свят с ефект и върху много официално нелечими болести.. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания.

Цяла зима мечтаем за лятото и го планираме. За това е добре да съчетаем пълноценно времето за отдих със „зареждане на батериите”. За модерния градски човек те постоянно са на критично ниско ниво заради стреса, замърсения въздух, храните боклуци и още безброй свръхнатоварващи фактори.

Най-голямата грешка е да убием мечтания отдих с безконтролно тъпкане и прекаляване с алкохола. За радост тази тенденция, според наблюденията ми, започва да губи популярност.

Във ваканционното време оставаме по-дълго с децата си. Това е отличен момент да направим от тях отличници в здравословните навици, като им дадем собствен пример. За възпитанието е важно децата да виждат какво правим, а не да ги товарим с досадни поучения. Предимството да им даваме повече плодове и зеленчуци всеки ден се изразява и в освобождаване на време за общуване. Можем също да направим заедно излети и да си наберем билки или плодове, които да изсушим, вместо да ги консервираме с вредната бяла захар. Сега е моментът под форма на приятно семейно забавление приготвянето на различни здравословни смутита да се превърне в траен навик.

През лятото царуват някои от доказаните родни български супер храни- дребните безкостилкови алени плодчета. Ягоди, малини, къпини могат и трябва да се консумират в големи количества, за да имаме редовен стомах, добро настроение и да се предпазваме от онкологични заболявания.

Да отделим време за себе си, означава не просто да обръщаме намазаното си със слънцезащитни средства тяло от ляво на дясно, а да се сбогуваме с някои опасни за здравето навици. Може да го съчетаем и с нещо, което отдавна отлагаме- да спрем цигарите например, да не пием пълни с химия безалкохолни напитки, да спрем да се сърдим на всичко и всеки край себе си и да открием простите неподправени вкусове на истинската храна и истинските приятелски отношения.

Храненето през лятото е възможно най-богато като съдържание на открити , и все още неоткрити от науката, полезни вещества. Можем да си доставяме плодове и зеленчуци от чисти градини и да ги консумираме предимно сурови. Напомням, че е важно да сме внимателни с измиването и съхранението им, за да не премине ваканцията ни по-близо до тоалетната, отколкото до морските вълни.

Пациентите на нашия медицински център отдавна са запознати с добрите ефекти на класическата ваканционна комбинация- море/планина. Това съчетаване е най-ефикасно за здравето и профилактиката срещу сезонни настинки и грип. Ние го практикуваме при много голям интерес на хора от цял свят. Цели фамилии години наред идват в медицинския център, редувайки море и планина.

Не на последно място е възможността за движение на открито - на морския бряг или в планината. И на двете места доказано се зареждаме с най-високи количества фини енергийни частици- прана.

Правила за бране на ядливи диви растения

1. Берем САМО И ЕДИНСТВЕНО растения, които познаваме. Никога не си правим експерименти. Може да имат сериозни последици върху здравето ни.

2. Когато ще пробваме нещо за първи път, дори и да сме абсолютно сигурни в неговата ядливост, трябва да опитаме само две-три листа, така да се каже да "запознаем" организма си с новата храна. Не е добра идея, ако никога не сме яли глухарчета например, да стартираме със смути, приготвено с огромно количество от тях.

3. Берем зелените растения само от чисти места. Градските паркове, местата с бездомни животни, в близост до главни пътища, както и в близост до различни замърсители, не са подходящи за събиране на растения.

4. Винаги измиваме събраното количество листо по листо преди консумация.

5. Редуваме в менюто си зеленолистните. Не консумираме едно и също растение всеки ден или поне сменяме на седмица.

6. Берем листната маса, преди растението да формира семена.

7. В храненето си търсим разнообразие. Дивите растения обогатяват нашата трапеза, но не ни дават калории. Все пак има доста сериозна причина за възникване на земеделието. Не можем да живеем само или основно на диви растения дълго време. Оставете това на почитателите на бушкрафта /най-старото в света туристическо движения за оцеляване сред дивата природа с подръчни средства/.

8. Поемете отговорност за своите действия! Целта е да информираме и споделяме опит, а не да ви агитираме да правите каквото и да било, за което не сте подготвени!

Рецептите за дълголетие, специално предоставени на „Труд“ от:

35-3

Илия Илиев е главен готвач в медицинския център на д-р Емилова. В екипа на лекарката е от 10 години. Заедно с нея съставя, уточнява и изпитва всяка рецепта. В медицинския център няма две еднакви диагнози и две еднакви менюта. Всичко при гладуването, захранването и природосъобразното хранене е индивидуално подбрано според диагнозата и състоянието на пациента. Илия е добър познат на производителите на земеделски продукти от чисти земи в Рила- през лятото, и край Варна- през други сезони. Сред препоръчваните от Илия летни блюда е тараторът..

Таратор с ядково

мляко /една порция/

35-2

50 г сурово кашу се накисва за 30 мин. в 120 мл студена вода. Отцежда се и се пасира в бленедер на високи обороти. Към получената смес сипваме є чаена лъжичка суха закваска Лактобацилус Булгарикус и разбъркваме добре. Оставяме в стъклен или емайлиран съд при температура 38-40 градуса за 5-6 часа.

Към полученото ядково мляко прибавяме 60 г краставици, на кубчета, или настъргани на ренде, супена лъжица ситно нарязан копър, щипка сол и чесън на вкус. При сервиране овкусяваме със счукани орехови ядки и зехтин. /Вместо кашу може да се ползват обелени бадемови ядки./

 

Рецепта за смути:

35-4

300 г изчистен пъпеш "Медена роса"

Шепа пресни листа от глухарче

1 суп. лъжица кленов сироп

Парченце джинджифил /колкото орех/

Блендираме всичко добре до получаване на гладко смути. Консумираме бавно, на малки глътки, за да започне усвояването на полезните вещества още в устната кухина.

Правилата и рецептата за смути са съставени със съдействието на Веселин Станков - консултант - сътрудник в медицинския център на д-р Людмила Емилова, популярен сред пациентите с организирането на кулинарно училище и опознавателни разходки сред природата за „лов” на ядливи зеленини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве