Прокуратурата иска затвор за смърт с един удар

Линейка, автобус и коли са аварирали по пътища в Добричко

Общините Търговище и Попово търсят близо 5 млн. лв. за сметището

52 души са загинали при запалването на автобус в Казахстан

Жители на Смолян се страхуват да напускат домовете си заради силния вятър (СНИМКИ)

МОН посочи в кои училища не се учи заради грип или бури, вижте къде са те

Откраднали пари от джипа на бизнесмен

Кристиан Костов спечели награда на публиката за европейски дебют

Анулираха всички полети на амстердамското летище „Схипхол“ заради тежки бури

Валентин Радев заминава на работно посещение в Гърция

ГДБОП пресече незаконно разпространение на роман на Дан Браун в интернет

Български студенти разказват на ученици какво е да учиш в Холандия

Бургазлии масово търсят спешна помощ в УМБАЛ Близо 31 000 души са приети в държавната болница

Край на сагата със сградата на Турското консулство Наследниците обезщетени със земя и имоти в центъра на града

Община Свищов отпуска 1000 лева помощ на трите жени от къщата на ужасите Психолози започват работа с майката и двете сестри

Д-р Людмила Емилова: През зимата да се ядат лук и чесън срещу вируси и инфекции

Снимка: Архив

През зимния сезон е добре да се ядат лук и чесън – двата естествени антибиотика. Това каза диетологът д-р Людмила Емилова, предаде „Фокус“.

„През зимата трябва да се съобразяваме с това, че има много микроби и по-голяма опасност от прихващане на грипове, особено в моментите, в които затопляме помещенията и не ги проветряваме. В тези случаи, хората, които са болни моментално излъчват бактерии, които попадат в носоглътката на останалите“, обясни д-р Емилова.

Тя посочи, че хранителният режим, който е добре да се спазва през зимния период започва с чаша топла вода или билков чай сутринта. По думите й най-подходящите отвари са тези, които съдържат липов цвят, жълт кантарион и мента, а вечер е желателно да се консумира чай от маточина.

„Билковите напитки дезинфекцират организма и освен това някои от тях съдържат антисептични свойства, които успокояват и предпазват от инфекции. Около 10.00 часа е добре да хапнем плод, може и фреш или смути, което се приготвя в блендер, а съставките включват няколко зелени листа, малко вода и вкусен плод, който да придаде аромат. Една чаша смути ще ни достави енергия и сили, за да се чувстваме бодри на работа“, каза още специалистът.

Д-р Емилова съветва за обяд да се приготвя по-значително количество храна, в което е добре да присъства голяма салата от сурови зеленчуци. „Все още могат да се открият по пазарите домати и краставици, които са отглеждани в парници и са поели от последните топли слънчеви лъчи. Много е полезно да се хапват и моркови, зеле, което е характерно за сезона, ряпа, лапад и други.

Вечерта е повече от желателно цялото семейство да прибави чесън и лук към вечерята, защото това са двата естествени антибиотика, които ще ни предпазят от вируси и други инфекции. Основната храна може да представлява голяма салата сурови зеленчуци с някаква постна храна към нея. Eдин път в седмицата може да си позволим и приема на животинска храна“, посочи диетологът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. „През зимния сезон е добре да се ядат лук и чесън – двата естествени антибиотика.“ Защото през другите сезони не се ядат лук и чесън. Според госпожата ни Емилова не си правим ядене у дома/манджи/ и хрускаме навън само чипсове. Така да се наядеш с чесън,че да ухнеш на някоя мацка дъх на ламя и тя да падне по гръб!

  2. Не само през зимата, през всички сезони яжте лук и чесън и ще се чувствате прекрасно. Вярно е само, че в сезона на грип непременно трябва да се яде чесън. Ако не го обичате, хапвайте само по една скилидка на ден и грипът няма шанс да ви повали. Знам го от опит. И хич не ме интересува, че миризмата на чесън от устата отблъсква. Хапва се малко магданоз и край на „зловонието“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.