Първи залп към Моуриньо

Държавата си взима „спящите“ акции Над 2 млн. души имат активи за 2-3 млрд. лв.

Три коли се нанизаха на бул. „България“ в столицата, няма пострадали

САЩ стартира процедура по излизане от Договора за ракети със среден обсег на 2 февруари

Вучич: Силно заинтересовани сме от изграждането на междусистемна газова връзка през България

Жандармерия залови петричкия Ескобар (обзор) Задържани са десетина заподозрени като наркодилъри

Министър Желязков: В момента имаме инвестиционно предложение за летище „София-запад“

Изграждат Център за грижа за възрастни хора в Свищов Инвестицията е за 540 000 лева

Възрастна жена загина при пожар в дома си Сливен

„Аквамен“ направи един милиард долара Филмът няма конкуренция през януари

МРРБ: Тол таксите за превозвачите ще бъдат обсъдени публично

Папараци заснеха „застиналото“ лице на Мадона след козметичните процедури (СНИМКИ)

Северният магнитен полюс на Земята се мести с изненадваща скорост към Русия

Съд отказа да пусне предсрочно убиец от затвора

РИОСВ-Бургас: 1205 кв. м дюни са унищожени на къмпинг „Смокиня“

Д-р Людмила Емилова: През зимата да се ядат лук и чесън срещу вируси и инфекции

Снимка: Архив

През зимния сезон е добре да се ядат лук и чесън – двата естествени антибиотика. Това каза диетологът д-р Людмила Емилова, предаде „Фокус“.

„През зимата трябва да се съобразяваме с това, че има много микроби и по-голяма опасност от прихващане на грипове, особено в моментите, в които затопляме помещенията и не ги проветряваме. В тези случаи, хората, които са болни моментално излъчват бактерии, които попадат в носоглътката на останалите“, обясни д-р Емилова.

Тя посочи, че хранителният режим, който е добре да се спазва през зимния период започва с чаша топла вода или билков чай сутринта. По думите й най-подходящите отвари са тези, които съдържат липов цвят, жълт кантарион и мента, а вечер е желателно да се консумира чай от маточина.

„Билковите напитки дезинфекцират организма и освен това някои от тях съдържат антисептични свойства, които успокояват и предпазват от инфекции. Около 10.00 часа е добре да хапнем плод, може и фреш или смути, което се приготвя в блендер, а съставките включват няколко зелени листа, малко вода и вкусен плод, който да придаде аромат. Една чаша смути ще ни достави енергия и сили, за да се чувстваме бодри на работа“, каза още специалистът.

Д-р Емилова съветва за обяд да се приготвя по-значително количество храна, в което е добре да присъства голяма салата от сурови зеленчуци. „Все още могат да се открият по пазарите домати и краставици, които са отглеждани в парници и са поели от последните топли слънчеви лъчи. Много е полезно да се хапват и моркови, зеле, което е характерно за сезона, ряпа, лапад и други.

Вечерта е повече от желателно цялото семейство да прибави чесън и лук към вечерята, защото това са двата естествени антибиотика, които ще ни предпазят от вируси и други инфекции. Основната храна може да представлява голяма салата сурови зеленчуци с някаква постна храна към нея. Eдин път в седмицата може да си позволим и приема на животинска храна“, посочи диетологът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. „През зимния сезон е добре да се ядат лук и чесън – двата естествени антибиотика.“ Защото през другите сезони не се ядат лук и чесън. Според госпожата ни Емилова не си правим ядене у дома/манджи/ и хрускаме навън само чипсове. Така да се наядеш с чесън,че да ухнеш на някоя мацка дъх на ламя и тя да падне по гръб!

  2. Не само през зимата, през всички сезони яжте лук и чесън и ще се чувствате прекрасно. Вярно е само, че в сезона на грип непременно трябва да се яде чесън. Ако не го обичате, хапвайте само по една скилидка на ден и грипът няма шанс да ви повали. Знам го от опит. И хич не ме интересува, че миризмата на чесън от устата отблъсква. Хапва се малко магданоз и край на „зловонието“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.