Д-р Людмила Емилова: Първата българка международен съдия по футбол, показа червен картон на килограмите

Вътрешното ми убеждение беше да променя начина си на живот, разказва Галина Донева

Специално за „Труд“ д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя открива медицинския си център за безлекарствено лечение през 1997 г. През него са преминали 45000 пациенти от цял свят. Програмата с плодове, чай и мед им е помогнала да се спасят от тежки диагнози, включително алергии, диабет втори тип, мигрена, анорексия, множествена склероза, безплодие и др. Разкази от първо лице на хора, открили верния път към здравето, доказват, че промените стават първо в мисленето и нагласите, а после във всяка клетка.

Галина Донева увеличила теглото, след като спряла физическите натоварвания, свързани с работата й. През 1996 г. тя става първата дама от България международен съдия и до 2006 г. е отдадена на кариерата. На терена е в свои води, защото е играла и в първия ни национален женски футболен отбор.

Когато кантарът стреснал Галина със заковани 97 кг (при обичайни по-рано 63-64 кг), решила да потърси помощ в медицинския център на д-р Емилова. Мотивирала я и колежка от футболния отбор „Академик - София“, постигнала впечатляващи резултати с програмата за омекотено гладуване.

Преди това Галина пробвала безброй диети и диетични храни, но без резултат. А колежката й свалила 8 кг само за 10 дни в медицинския център.

През декември 2016 г. с натрупани килограми и мъчителни болки в дясното подребрие, заради които едва успявала да седне в кола и болки при хранене, решила да се бори за здравето си. За д-р Емилова знаела от 1999 г., но пристигнала за лечение през януари 2017 г.

Изследванията показали увеличен и омазнен черен дроб, хиперинсулинизъм (преддиабетно състояние). Имала хроничен синузит, яйчникова киста и упорити дългогодишни кожни проблеми, обусловени генетично. Галина останала 20 дни на плодове, чай и мед, без да изпита дискомфорт. Всяка сутрин правела комплекса упражнения на лекарката, всеки следобед играела хора, а денем била на разходки и походи, организирани за пациентите. Чувствала се заредена с енергия и се радвала на насърчаващи резултати от стопените килограми. Жената направила 20-дневно захранване и контролният преглед показал свалени 10 кг, от които 8,1 мазнини. Според д-р Емилова стопяването на мазнините се постига лесно, щом организмът бъде освободен да се чисти, а не да работи за смилане на животински храни, бяло брашно, бяла захар.

При Галина изчезнали оплакванията от синузита, нямало ги упоритите болки в ребрата и стомаха, резултатите от изследванията били много добри.

Насърчена от д-р Емилова и постигнатото, жената започнала да се храни здравословно. „Вътрешното ми убеждение беше да променя начина си на живот, след като най-накрая видях, че това което правя, работи. Беше забележимо и за хората около мен. Това ме амбицира още повече, за да продължа“, споделя тя.

Направила следващата 20-дневна програма през юни, съчетавайки я с морска ваканция. За 10-дневното захранване била на Боровец, където медицинският център работи в летните месеци. Стопили се още 7,6 кг. За 6 месеца от 95,4 кг Галина станала 77,8. Цели 12,8 кг са мазнините, от които се отървала.

„Ако решите да промените нещо в себе си, да се почувствате по-здрави, да се разделите с проблемите си, докато още не е станало безнадеждно късно, повярвайте на д-р Людмила Емилова, повярвайте на мен, повярвайте в себе си и резултатите ще дойдат. Ако още сте скептично настроени и не вярвате, откажете се, трупайте вредна енергия и не подминавайте аптеките. Те ще бъдат Вашето вътрешно спасение и външно неудовлетворение”, споделя Галина.

Несъмнено спортният й дух я зарежда с воля и упоритост. Тя е съдийски наблюдател на UEFA и владее изкуството да вижда ситуациите с бърза оценка за възможни пропуски. За себе си вече знае как да ги отстрани.

Видове популярни диви ядливи растения и защо да не ги съхраняваме чрез замразяване

Добре е да се започне консумация с най-разпознаваемите:

1. Коприва

2. Киселец

3. Лапад

4. Тученица

5. Глухарче

6. Дива лобода

Разнообразието е много голямо. Но е препоръчително човек да започне с най-познатите и бавно, но сигурно да разширява кръгозора си. Най-лесно се сушат по класическия начин- добре разстлани върху хартия на сухо и сенчесто място. Още по-лесно е с дехидрататори, каквито машини набират все по-голяма популярност. Все пак не всички растения стават за сушене, особено суколентите като тученицата, заради високото водно съдържание в състава им.

Зеленолистните не се замразяват, защото ледът пука клетъчните структури и богатото им ензимно съдържание унищожава ценните вещества. Затова няма да видите замразени сурови зеленолистни в магазинната мрежа. Все пак ако държите да замразите известно количество за зимата, първо бланширайте във вода.

Рецепта за песто с дива лобода:

35-3

100 г изкиснат суров белен слънчоглед

2 шепи добре измити листа дива лобода

1 скилидка чесън

щипка самардала и черен пипер

100 мл вода

Всичко се смила фино до получаване на гладък сос с помощта на високоскоростнен блендер или пасатор. Видовете ядливи диви зеленолистни и рецептата за песто са съставени със съдействието на Веселин Станков- консултант- сътрудник в медицинския център на д-р Людмила Емилова, популярен с организирането на кулинарно училище за пациентите и опознавателни разходки сред природата за „лов“ на ядливи зеленини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве