Д-р Маджаров, БЛС: Бързото масовото тестване на хора е наложително

Снимка: БНТ

На фона на епидемията - българските лекари не планират протести. Това стана ясно от думите на председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. Той каза пред БНТ, че тяхното решение не трябва да се възприема като слабост, а заради хипократовата клетва, която са положили.

Според Иван Маджаров бързото масовото тестване на хора вече е наложително.

Укрепване на доболничната помощ - междинният елемент между общопрактикуващите лекари и болничната помощ - вече е започнало, смята д-р Иван Маджаров. Така наречената специализирана помощ в медицинските центрове за известно време досега е била забравена откъм организация и финансиране.

"Затова решението да получат медицинските центрове сега по 30 000 лева на месец, за да организират COVID зона, е добро и смятам, че ще заработи в оперативен план възможно най-бързо", каза д-р Маджаров.

Електронното направление за PCR тестове би трябвало да го има до няколко дни, каза д-р Маджаров като се позова на информация от имформационното обслужване на здравната мрежа.

Той обърна внимание на обстоятелството, че при новите мерки, които по решение на правителството ще бъдат финансирани от НЗОК, БЛС и Здравната каса ще трябва да работят в тясна координация и бързо – в рамките на ден-два – да осъществяват финансирането.

А това, според него, ще бъде трудно поради бюрократични пречки. Именно затова БЛС алармира за облекчаване на този режим в сегашната ситуация, когато не трябва да се губи време.

По отношение на бюджета на Здравната каса Маджаров каза, че исканията на лекарите са били подсигурени, но за съжаление през резерва.

"За съжаление подсигурено през резерва, което поставя касата в условия, в които догодина, 2021 г. няма да има да има практически резерв, защото той ще бъде предварително разпределен по различните параграфи", каза д-р Маджаров.

Все пак лекарят смята, че Законът за бюджета на НЗОК за първи път е включил възможността при недостиг, особеноза борбата срещу коронавируса, ще може да се възползва от буфера, който е предвиден в бюджета на държавата.

Коментари

Задължително поле