Д-р Николай Брънзалов: 10 лева ще се плаща не за едно боцкане, а цялата организация по ваксиниране на човек срещу Covid-19

По 10 лева на екип за всеки ваксиниран получават медиците, които извършват имунизациите срещу Covid-19 у нас, независимо от броя на специалистите в екипа. Това уточни зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов на брифинга на Националния оперативен щаб.

"Не е въпросът само даден човек да бъде боцнат. Тук става въпрос за много по-сложен процес, който започва от получаването на ваксината, транспортирането й, съхраняването й, осъществяването на логистиката по пациентска листа - кои точно ще бъдат ваксинирани, защото знаете, че в едната ваксина има 6 дози, в другата - 10. Всички тези неща трябва да бъдат обхванати. Да се проследи този пациент след време кога пак ще бъде извикан, да се попълни съответната документация по нормативната уредба. Пациентът да се прегледа, след което да му се даде да попълни информирано съгласие. Ако има въпроси, да му се отговори на тях и тогава да се пристъпи към поставяне на самата ваксина. След това тези хора се оставят няколко минути под наблюдение дали няма да имат някакви странични реакции. Изпраща се информацията в Националната информационна система. Чак тогава можем да говорим за приключване на целия този ансамбъл от действия", поясни д-р Брънзалов.

За София близо 50% от общопрактикуващите лекари са заявили желание да бъдат ваксинирани. Няма да остане без ваксина, нито медик, нито български гражданин, който е поискал това, увери зам.-председателят на БЛС.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве